Pierderea poftei de mâncare

Ce puteți face dacă vă pierdeți apetitul?

patient with appetite loss
V-ați pierdut pofta de mâncare? Acesta este un efect secundar comun.

Pierderea apetitului este una dintre cele mai frecvente provocări ale cancerului și tratamentului acestuia. De obicei, cauza pare să fie cancerul în sine, dar contribuie și efectele secundare fizice, cum ar fi oboseala și durerea, efectele secundare mentale, precum stres, depresie sau anxietate. Pierderea poftei de mâncare poate surveni și pe fondul efectelor secundare al tratamentului administrat - pot să apară vărsături, greață sau modificări ale modului în care este perceput gustul și mirosul alimentelor.

Poate fi o problemă pentru câteva zile, dar poate persista și pe parcursul întregului tratament. Cu cât durează mai mult, cu atât este mai mare riscul de malnutriție

Ce trebuie să faceți depinde de motivul pierderii poftei de mâncare. De aceea este important să identificăm ceea ce o declanșează.

9 sfaturi care vă pot ajuta:

  1. Păstrați în apropiere gustările care vă plac, în cazul unui impuls brusc de a mânca ceva gustos.
  2. Dacă simțiți că nu veți mânca suficient pe parcursul zilei, adăugați proteine ​​și calorii suplimentare la mesele pe care le veți consuma. De exemplu, folosiți lapte bogat în grăsimi și unt de nuci.
  3. Mâncați și beți întotdeauna băuturi calorice ori de câte ori vă este foame, chiar și noaptea.
  4. Plasați gustări mici, cum ar fi nuci, biscuiți și prăjituri, în locurile în care vă petreceți mai mult timp.
  5. Mâncați lucruri care se prepară rapid
  6. Nu uitați să beți suficiente lichide și să alegeți lichide cu calorii suplimentare și alți nutrienți în loc de apă, dar, în același timp, reduceți cantitatea de lichid pe care o beți în timp ce mâncați, pentru a evita saturația din lichide în locul alimentelor.
  7. Schimbați textura meselor dumneavoastră trecând la smoothie-uri sau la alimente moi sau congelate pentru a vă schimba părerea pe care o aveți despre alimente.
  8. Uneori ajută să mâncați lejer în timp ce faceți altceva. De exemplu cititul sau uitatul la televizor pot servi drept diversiuni binevenite.

În orice caz:

Consultați-vă medicul sau dieteticianul/nutriționistul dacă vă faceți griji cu privire la aportul caloric redus din cauza pierderii poftei de mâncare. Aceștia pot veni cu câteva idei pentru dieta dumneavoastră sau sugestii suplimentare, cum ar fi exerciții fizice pentru a vă îmbunătăți apetitul.