Diareea

Diaree: 6 sfaturi pentru a-i face față

black tea against diarrhea

Ceai negru împotriva diareei ușoare. 

 

Din păcate, diareea poate fi un efect secundar al tratamentului împotriva cancerului și are un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră. Diareea este definită ca o serie de minimum trei scaune moi sau lichide pe zi. Alimentele și lichidele trec prin intestin prea repede - corpul nu poate absorbi suficienți nutrienți sau apă, ceea ce poate duce la malnutriție și deshidratare.

Unele tratamente anticancer afectează părți ale intestinelor, dar diareea poate fi cauzată și de cancerul în sine, infecție, stres, medicamente utilizate pentru a trata constipația sau alte medicamente precum antibioticele.

Vă încurajăm să discutați imediat cu medicul dumneavoastra dacă suferiți de diaree! Dincolo de medicamente, vă puteți adapta alegerile alimentare la simptomele dumneavoastră pentru a le contracara.  

Urmați sfaturile noastre pentru a ameliora diareea:

1. Beți suficiente lichide

Cel mai important: beți suficiente lichide pentru a evita deshidratarea și pentru a absorbi lichidele pierdute prin diaree. În mod ideal, alegeți băuturile care conțin electroliți (sodiu, potasiu, calciu și magneziu), de exemplu, soluții de rehidratare orală sau soluții simple de zahăr-sare  recomandate de OMS. Iată o rețetă pentru o soluție simplă de rehidratare orală pe care o puteți face în casă:

Amestecați: 

  • 1 l de apă 
  • 6 lingurițe rase de zahăr
  • 1/2 linguriță rasă de sare
  • Dacă este posibil, adăugați 1/2 cană suc de portocale sau niște piure de banane pentru a îmbunătăți gustul și pentru a oferi puțin potasiu


Amestecați până când sarea și zahărul se dizolvă. Există și săruri de rehidratare sub formă de pudră gata preparată, pentru dizolvare în apă.

Evitați băuturile cu cofeină. Acestea includ cafeaua obișnuită, ceaiul, unele sucuri și ciocolata. Evitați și băuturile care conțin mult zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase sau nectarurile de fructe și evitați băuturile foarte calde sau foarte reci.

2. Mâncați mai puțin, dar mai des 

Treceți la cinci sau șase mese mai mici în loc de trei mese mari. Mâncați mese sărace în fibre pentru a evita mișcările intestinale mai rapide, cum ar fi cartofii sau orezul. Pâinea cu drojdie și bananele conțin niveluri ridicate de sodiu și potasiu si sunt potrivite pentru a compensa pierderile cauzate de diaree.

3. Mâncați alimente cu conținut scăzut de fibre

Alimentele cu conținut scăzut de fibre includ iaurt, pâine prăjită și orez alb.

4. Mâncare fiartă, mai degrabă decât crudă

Evitați cerealele integrale, nucile, semințele, leguminoasele (fasolea și mazărea), fructele uscate și fructele și legumele crude. Legumele fierte sunt mai ușor de digerat. 

Rețetă simplă de făcut acasă: supa de morcovi Moro

  • Fierbeți 500 g de morcovi curățați de coajă timp de o oră întreagă și apoi pasați-i piure.
  • Adăugați apă fiartă pentru a ajunge la cantitatea de 1 litru.
  • Adăugați 3 g (~ 1 linguriță) de sare.

5. Eliminați alimentele cu efect laxativ

Evitați alimentele și lichidele care agravează diareea: produsele bogate în fibre, băuturi dulci, alimente grase sau picante, alimente care induc gaze precum fasolea sau alimentele crude, produsele lactate (verificați conținutul de lactoză), alcoolul, cofeina și îndulcitorii precum xilitol sau sorbitol.

6. Solicitați sfatul medicului

Dacă ați avut diaree mai mult de 24 de ore, consultați-vă medicul: Este posibil să aveți nevoie de medicamente speciale sau de administrare de lichide pentru a le înlocui pe cele pierdute. Nu apelați la automedicație.