Pierderea în greutate

Sfaturi utile atunci când vă confruntați cu pierderea în greutate

Icon weight loss
Pierderea în greutate este o problemă foarte comună și gravă.

Pierderea în greutate este una dintre cele mai frecvente provocări ale cancerului și tratamentului cancerului. Este, de asemenea, un precursor nefericit al malnutriției și chiar al cașexiei.

De aceea trebuie să acordați o foarte mai mare atenție pierderii în greutate, chiar din momentul în care observați primele semne.

 

Deficiențe fizice

  • Oboseală
  • Durere
  • Medicație

Deficiențe mentale

  • Stres
  • Depresie
  • Anxietate

Efectele secundare ale tratamentului

  • Gură uscată
  • Greață
  • Modificări ale mirosului și gustului

Cu cât știți mai multe despre motivele pierderii în greutate, cu atât o puteți contracara mai eficient. Indiferent de cauză, sfatul specialistului vă poate ajuta să vă mențineți greutatea și, uneori, să vă îmbunătățiți starea nutrițională.

 

10 sfaturi pentru a gestiona pierderea în greutate:

  1. Este util să mâncați mese mai mici, cu o cantitate mare de calorii și mai dese.
  2. Utilizarea unui program pentru aportul caloric vă poate ajuta să controlați orele de masă.
  3. Mâncați alimente bogate în grăsimi și calorii, de exemplu, produse lactate bogate în grăsimi și unt de arahide, și evitați alimentele cu conținut scăzut de calorii. Dacă suferiți de insuficiență pancreatică, ajustați-vă enzimele corespunzător.
  4. Bazați-vă pe acizii grași Omega-3 din uleiul de pește ca pe o sursă nutrițională foarte benefică. Este foarte recomandat să consumați alimente care conțin aceste grăsimi speciale pentru a stabiliza sau îmbunătăți apetitul, aportul alimentar, masa corporală slabă și greutatea corporală.
  5. Creșteți aportul caloric al meselor dumneavoastră obișnuite.
  6. Beți lichide cum ar fi smoothie-uri, milkshake-uri cu lapte integral, supe sau sucuri de fructe în loc de apă sau ceai.
  7. Bazați-vă pe proteine ​​precum cele găsite în carne, pește, produse lactate, ouă și leguminoase sau proteine ​​de înaltă calitate din zer și lapte sau printr-o combinație de cartofi și ouă, de exemplu.
  8. Fortificați-vă alimentele cu proteine pudră ​​și maltodextrină sau suplimente nutritive orale.
  9. Consultați-vă întotdeauna medicul dietetician/nutriționist sau medicul curant atunci când dezvoltați o strategie pentru menținerea și creșterea în greutate.
  10. Puteți, de asemenea, să faceți exerciții fizice sau scurte plimbări pentru a vă crește pofta de mâncare prin efort fizic. Solicitați sfaturi suplimentare medicului specialist.