Creșterea în greutate

Cancerul poate provoca creșterea în greutate?

icon weight gain

Unele tratamente pot provoca creșterea în greutate. 

 

Deși majoritatea oamenilor au o probabilitate mai mare să piardă în greutate, unii pacienți se confruntă cu creșterea în greutate. Acest lucru depinde de tipul particular de cancer, dar și de anumite tratamente, cum ar fi terapia hormonală (de exemplu, pentru cancerul de sân și de prostată) sau medicamentele cu steroizi care pot determina creșterea în greutate. În plus, unele tratamente vă pot crește pofta de mâncare sau vă pot reduce activitatea fizică, ceea ce duce la consumul de mai multe calorii decât are nevoie corpul dumneavoastră. Pentru a vă satisface nevoile zilnice, dieta dumneavoastră poate avea nevoie de unele ajustări.

 

Vă rugăm să rețineți: strategia pe care o veți aborda depinde în principal de motivul personal al creșterii în greutate.

Următoarele sfaturi se aplică exclusiv anumitor pacienți cu cancer, în special pacienților care primesc terapie hormonală și au consum redus de energie.

Dacă motivul pentru creșterea în greutate este retenția de apă, citiți direct sfârșitul acestui articol.

Sfaturi pentru a scădea în greutate

Reduceți aportul caloric

Poate fi necesar să vă schimbați mesele cu alimente cu conținut scăzut de grăsimi și o dietă mai bogată în proteine și fibre pentru a vă simți sătul fără calorii suplimentare. Includeți, de asemenea, legume și fructe pentru a vă asigura suficiente vitamine. Poate că trebuie să treceți la produse și mese cu conținut scăzut de grăsimi sau să reduceți dimensiunea porțiilor pentru a reduce aportul caloric. Dar asigurați-vă că nu vă reduceți aportul de micronutrienți, verificând constant valoarea nutrițională a ceea ce consumați. Este important sa aveți o dietă bine echilibrată. 

Țineți un jurnal alimentar

Dacă doriți să vă urmăriți obiceiurile alimentare zilnice, vă recomandăm să scrieți într-un jurnal tot ce consumați. 

Faceți mișcare

Vă doriți să faceți exerciții fizice în fiecare zi pentru a arde caloriile suplimentare? Întrebați-vă medicul ce exerciții sunt potrivite pentru dumneavoastră, în contextul tratamentului pe care îl urmați.

         

Cum să reducem retenția de apă?

Tumoarea poate duce și la retenție de apă (ascita sau edem). Chiar dacă sună contraintuitiv, dar creșterea în greutate poate masca malnutriția, prin faptul că rețineți apă dar pierdeți masă musculară.

În unele cazuri, medicul vă poate prescrie diuretice. Acestea pot ajuta la reducerea cantității de apă din țesuturi. De asemenea, reducerea consumului de sare și o dietă echilibrată pot fi benefice. De multe ori, retenția de apă apare la nivelul picioarelor, gleznelor și mâinilor. Poate fi util să stați cu picioarele ridicate cât de mult puteți și să evitați să stați prea mult in picioare sau cu picioarele încrucișate.

Nu recurgeți la automedicație!

Discutați cu medicul/dieteticianul pentru a gasi cea mai bună soluție în cazul dumneavoastră.