Greața

Cum să combateți starea de greață  

Sunteți familiarizat cu acest tip de disconfort la nivelul stomacului? Simțiți că vă este greață și parcă vă vine să vomitați, deși nu o faceți întotdeauna?

Senzația de greață vă descurajează să mâncați și să beți, fapt care favorizează malnutriția.

Greața poate fi cauzată de anumite tipuri de cancer, de efectele secundare ale tratamentului anticancer sau de intervențiile chirurgicale. Dacă este cauzata de tratament, în majoritatea cazurilor efectul va dispărea după câteva zile. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă va prescrie un medicament antiemetic pentru a vă trata senzația de greață.

example image nausea
Mulți pacienți suferă de greață în timpul tratamentului anticancer.

Ce se poate face pentru a înlătura senzația dea greață?

Gestionarea stării de greață nu este imposibilă. Iată câteva recomandări cu privire la alimentație, care vă pot face să vă simțiți din nou mai bine.

13 sfaturi pentru a gestiona greața

  1. În locul meselor grele, încercați să mâncați alimente care sunt ușor digerabile sau care vă atrag; nu este o idee bună să vă forțați să mâncați ceva ce nu va doriți să mâncați.
  2. Cu toate acestea, încercați să nu săriți peste vreo masă! Stomacul gol agravează adesea greața. Încercați să mâncați măcar ceva, cum ar fi niște biscuiți.
  3. Evitați senzația de balonare după mese consumând doar cantități mici de lichid în timp ce mâncați, dar asigurați-vă că beți lichide pe tot parcursul zilei.
  4. Stați departe de alimente și băuturi care miros puternic. De asemenea, evitați să mâncați într-o cameră plină de mirosuri cauzate de gătit. Mâncărurile prăjite sau coapte au arome puternice. Asigurați-vă că păstrați camera bine aerisită.
  5. Mâncărurile ușoare, cum ar fi piureul de cartofi, tăițeii sau orezul, vor fi cu siguranță mai tolerabile în caz de aversiune la miros.
  6. Încercați să consumați alimente și băuturi la temperatura camerei, asta înseamnă nici prea reci și nici prea calde.
  7. Odihniți-vă după mese, dar în loc să stați culcat, stați drept pentru a preveni refluxul de acid.
  8. Mirosul de lămâie proaspătă sau de lumânări parfumate poate atenua greața.
  9. Dacă suferiți de greață constantă, păstrați o evidență a momentului și a motivului pentru care aveți senzația de greață.
  10. Este important să rămâneți hidratați. Beți cel puțin 1,5 l de lichide pe zi. Apa minerală necarbonatată poate ajuta.
  11. Ghimbirul are efecte antiemetice. Încercați-l sub formă de ceai pentru a vă calma stomacul.
  12. Acadelele sau bomboanelele pot fi de ajutor, deoarece vă distrag atenția de la greață. Alegeți alternativa fără zahăr.
  13. Consultați-vă dieteticianul sau medicul dacă simțiți nevoia să luați medicamente pentru a preveni greața.

Ce mâncare poate fi de ajutor ?

Cald și moale: alimentele cu o consistență moale sunt adesea considerate plăcute. Exemple sunt fulgii de ovăz fierbinți, legumele la abur, piureul de cartofi, vita stroganoff și tocană de pește.

Produsele uscate, coapte, bogate în carbohidrați – biscuiți, covrigei, grisine, pâine prăjită – sunt, de asemenea, bine tolerate și ușor de mestecat și digerat.  Însă nu abuzați deoarece au un conținut ridicat de carbohidrați simpli.

Dar ceaiul?: 

Ceaiurile preparate din următoarele plante pot atenua greața:

  • Mușețel (ameliorează și crampele)
  • Rădăcină de ghimbir (dă și senzația de încălzire)