Constipația

Constipație: 5 sfaturi utile    

Constipația este o afecțiune neplăcută și nesănătoasă. Mișcările intestinale mai puțin frecvente și scaunele întărite fac dificilă păstrarea unui aport nutrițional sănătos. Constipația vă face adesea să eliminați o mulțime de gaze, să aveți dureri de stomac sau să dezvoltați senzația de greață. Unele dintre motivele constipației sunt efectele secundare ale chimioterapiei, alte medicamente (cum ar fi analgezicele), consumul insuficient de lichide sau lipsa de activitate. 

Cum vă puteți adapta alimentația pentru a „face lucrurile să se miște” din nou?

Patient taking advice to overcome constipation
Nu ezitați niciodată să cereți ajutor atunci când suferiți de constipație.

Cum să gestionați constipația?

1. Beți suficiente lichide!

Acest lucru ar putea fi cel mai important. Beți suficiente lichide pentru a stimula tranzitul. Unele persoane preferă lichidele fierbinți pentru a trece peste constipație, așa că încercați cafeaua, ceaiul și supa. Beți cel puțin 1,5 l de lichide pe zi. Celulele și organele corpului dumneavoastră au nevoie de hidratare pentru a funcționa corect. 

Fibrele sunt deosebit de eficiente împotriva constipației. Notă: Dacă administrarea de opioide face parte din tratamentul dumneavoastră, trebuie să evitati alimentele bogate în fibre, deoarece pot accentua efectele secundare ale medicamentelor, cu consecințe grave!

Sursele bune de fibre includ pâinea și cerealele integrale, fructele și legumele crude, fructele uscate, fasolea și nucile. Vă rugăm să rețineți: fără lichide adecvate, fibrele vă vor exacerba constipația. Puteți beneficia de fibre doar consumând multe lichide împreună cu acestea. Dacă treceți de la o dietă săracă în fibre la una bogată în fibre, luați-o încet pentru a oferi corpului timp să se adapteze.

2. Faceți mișcare

Activitatea fizică poate avea un efect pozitiv asupra digestiei, așa că întrebați-vă medicul ce exerciții sau activități sunt potrivite pentru dumneavoastră.

3. Consumați prune uscate

Prunele uscate sunt de mare ajutor. Hidratați trei prune uscate pe parcursul unei zile. Apoi mestecați-le bine și beți apa în care le-ați înmuiat. O alternativă bună la fructele uscate îl reprezintă un pahar sau două de suc de prune nefiltrat.

4. Monitorizați-vă mișcările intestinale

Dacă nu sunteți sigur dacă suferiți sau nu de constipație, încercați să țineți o evidență a mișcărilor intestinale. În acest fel, vă puteți da seama cu ușurință de orice modificare. Oricum, dacă nu aveți mișcare intestinală (scaun) timp de două zile, consultați-vă imediat medicul. Este posibil să aveți nevoie de un supliment special, laxativ. Nu apelați la automedicație!.