Exerciții fizice

Faceți mai multă mișcare!  

exercising together
Exercițiile și activitatea sunt extrem de benefice pentru tratamentul anticancer 

Pacienții cu cancer, precum și oamenii sănătoși pot beneficia în multe feluri de efectele pozitive ale activității fizice.

Faptul că sunteți activi vă poate îmbunătăți echilibrul interior. Puteți scăpa de stres, puteți depăși momentele grele, puteți elimina obstacolele motivaționale și vă puteți crește rezistența pentru fazele dificile ale vieții

 

Fiți activ pentru sănătatea fizică și psihică

Activitatea fizică contribuie la sănătate și bunăstare în fiecare fază a vieții. Acest lucru poate avea multe efecte pozitive, cum ar fi : 

  • întărirea mușchilor și a oaselor
  • reducerea riscului de depresie și anxietate
  • îmbunătățirea funcției cognitive
  • îmbunătățirea metabolismului
  • creșterea gradului de fericire 
  • creșterea încrederii în sine.

Studiile arată că exercițiile fizice ajută la reducerea efectelor secundare negative ale tratamentului anticancer (de exemplu, oboseală, anxietate), riscul de recidivă și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, forța musculară și compoziția corporală.

în special, combinația dintre forță, rezistență și antrenament de coordonare este cunoscută ca fiind foarte benefică pentru pacienții cu cancer.

     

Antrenamentul de coordonare este benefic pentru menținerea echilibrului și pentru ușurarea mișcărilor fizice în general. Chiar și micile ajustări în viața de zi cu zi pot fi utile.

 

Antrenamentul de anduranță ajută la menținerea sau îmbunătățirea rezistenței și a condiției fizice generale.

 

 

Exercițiile pentru minte și corp pot combina concentrarea mentală și mișcarea corpului pentru a îmbunătăți flexibilitatea, forța și echilibrul.

 

Antrenamentele de forță sau de rezistență se pot face acasă sau la sală. Acestea servesc în principal dezvoltării mușchilor și contracarează sarcopenia.

 

Ieșiti din starea de apatie și fiți activ!

Ușor de spus! Durerea, efectele secundare ale tratamentului și oboseala îngreunează adesea pacienții să fie activi. Vestea bună este că nu este nevoie de prea multă mișcare pentru a vă îmbunătăți echilibrul energetic.

Faceți ceea ce este distractiv și se potrivește nevoilor dumneavoastră actuale. Încercați să vă creșteți activitatea fizică în viața de zi cu zi. De ce să nu mergeți la cumpărături cu bicicleta sau să urcați pe scări în loc să folosiți liftul? Fiecare pic de mișcare în plus ajută.

Ciclism? Sporturi de echipă? Dacă aveți probleme cu echilibrul sau cu vederea, sunt mai recomandate exercitiile Pilates sau calistenica ușoară în timp ce sunteți așezat sau întins. S-a demonstrat că sporturile de anduranță ajută la combaterea oboselii. Asigurați-vă că vă întrebați medicul ce tipuri de exerciții sunt posibile pentru dumneavoastră.

Chiar dacă nu mai sunteți la fel de mobil din cauza unei intervenții chirurgicale, pierderii masei musculare sau durerilor provocate de cicatrici, efectele pozitive ale exercițiilor fizice sunt vizibile. Mișcarea merită. Efectuați activități regulate în fiecare zi pentru a vă îmbunătăți metabolismul, utilizarea nutrienților și starea de spirit.

     

Notă: în zilele în care...

... suferiți grav de reacții adverse cum ar fi greață, durere puternică, confuzie sau probleme circulatorii 

... vi se administrează chimioterapice cardiotoxice sau nefrotoxice sau

... aveți febră, o infecție, sângerări acute sau tendințe de sângerare

Ar trebui să evitați exercițiile fizice.

Consultați-vă doctorul.

Evitați lipsa de activitate: Exercițiul este ca un medicament în tratamentul cancerului

Vă plăcea sportul înainte să fiți diagnosticat, dar nu știți dacă este încă benefic? Oncologii sunt de acord că exercițiile fizice sunt ca medicamentul în timpul tratamentului pentru cancer, prin urmare continuați să vă mișcați cât mai mult posibil.

Alegeți exerciții care vă plac și care sunt potrivite nevoilor dumneavoastră actuale.

Acestea diferă în funcție de tipul de cancer, precum și de stadiul acestuia, de tratamentul pe care îl urmați și starea pe care o aveți. Asigurați-vă că vă consultați în prealabil echipa medicală.

Ascultați-vă corpul pentru a decide dacă sunteți prea epuizați și ar trebui să vă relaxați mai bine sau dacă sunteți doar ușor sau moderat obosit și puteți face niște exerciții. Amintiți-vă: a face orice este mai bine decât a nu face nimic. Începeți cu pași mici și ajustați-vă programul în mod constant.

 

Ne simțim mai bine împreună

Antrenamentul împreună cu un prieten este mult mai distractiv. Găsiți-vă un partener de antrenament la nivelul dumneavoastră de efort. Încercați să lucrați împreună pentru a vă crește motivația.