Dureri la nivelul gurii

Cum să atenuați durerea

icon sore mouth

Durerile la nivelul gurii vă afectează obiceiurile alimentare. 

 

Unele tratamente anticancer afectează celulele cu creștere rapidă din gură și buze, provocând mici tăieturi și ulcerații în gură, precum și gingii mai sensibile. De asemenea, alte probleme dentare și infecții la nivelul gurii vă pot cauza dureri. În cele mai multe cazuri, gura și gingiile se vor simți mult mai bine odată ce tratamentul se încheie.

 

Important este: să nu vă opriți din mâncat. Aveți nevoie de nutrienți pentru a evita malnutriția și a avea energia necesară pentru a face față tratamentului anticancer.

 

Vă prezentăm 6 sfaturi utile pentru a gestiona durerea bucală::

1. Alegeți texturi moi

Pentru a gestiona durerea la nivelul gurii, puteți mânca alimente moi și ușor de mestecat. Evitați alimentele care vă pot provoca leziuni ale mucoasei bucale (de exemplu, alimente picante, citrice) și încercați omleta sau milkshake-urile. Gătiți mâncarea până devine moale și tăiați-o în bucăți mici. Umeziți-vă alimentele cu sosuri sau supă de carne. De asemenea, suplimentele nutriționale orale pot fi o soluție potrivită pentru dumneavoastră.

2. Evitați alimentele fierbinți

Mâncați alimente reci sau la temperatura camerei pentru a evita senzația de arsură la nivelul gurii. Beți cu un pai pentru a evita părțile dureroase din gură.

3. Renunțați la anumite alimente

Evitați citricele, sucul, alimentele picante, sosul iute, ardeii, roșiile, alimentele sărate, legumele crude și alcoolul. Renunțați la tutun.

4. Calmați local durerea 

Clătiți-vă gura de 3-4 ori pe zi cu o apă de gură blândă, preparată în casă : dizolvați ½ - 1 linguriță de sare sau bicarbonat de sodiu într-un litru de apă.  

5. Mențineți o igienă orală bună

Folosiți o periuță de dinți moale și înlocuiți-o în fiecare săptămână. Spălați-vă pe dinți cu pastă de dinți  blândă și nu folosiți apă de gură care conține alcool. De asemenea, protejați-vă buzele cu uleiuri și ceară, de exemplu umeziți-vă buzele cu un balsam sau unt de cacao.  

6. Fiți atenți

De asemenea, este important să vă verificați mucoasa bucală în fiecare zi pentru a descoperi noi răni, pete albe sau zone umflate (în cazul în care există). Informați-vă medicul despre orice modificare. Dacă nu suportați durerea constantă din gură, întrebați-vă medicul despre medicamentele care vă amorțesc gura în timp ce mâncați.

Dacă durerea este atât de puternică încât vă este imposibil să mâncați, alimentația non-orală poate fi necesară temporar.

Aceste sfaturi vă sunt de folos și dacă suferiți de dureri în gât.