Anorexia 

Păcăliți-vă pofta de mâncare  

Anorexia reprezintă pierderea poftei de mâncare și este unul dintre cele mai frecvente simptome care apar în timpul tratamentului pentru cancer. Fiți optimist și amintiți-vă că apetitul dumneavoastră amintiți-vă că, în general, apetitul revine la normal la câteva săptămâni după terminarea tratamentului. De asemenea, nu uitați că fiecare persoană răspunde diferit, așa că este imposibil să stabiliți o cronologie anume pentru recuperarea poftei de mâncare.

example image anorexia
Încercați să vă păcăliți cu mici gustări atunci când suferiți de anorexie.

Ce puteți face dacă aveți anorexie?

14 sfaturi pentru a gestiona anorexia :

1. Planificați-vă mesele zilnice în avans. În acest fel, veți evita să faceți lucrurile în grabă sau să improvizați, ceea ce afectează aportul nutrițional și duce la alegerea alimentelor mai puțin echilibrate și mai puțin nutritive.

2. Mâncați mai des porții mai mici. Împărțiți-vă mesele pe parcursul zilei, de exemplu, mâncați ceva la fiecare 2-3 ore.

3. Mâncați porții mici. Nu vă puneți în față farfurii mari pline cu alimente care vă vor crește și mai mult lipsa poftei de mâncare.

4. Amintiți-vă, este important ca mesele dumneavoastră să fie foarte hrănitoare, așa că ar trebui să vă îmbogățiți dieta cu alimente simple, cum ar fi brânză, ouă fierte, leguminoase, nuci, uleiuri și sosuri.

5. Profitați de momentele în care vă este foame și mâncați ! Nu vă uitați la ceas ! Puneți gustări bogate în calorii prin casă, pentru a vă păcăli să mâncați mai mult.

6. Nu beți multe lichide în timpul meselor, acestea vă vor sătura și, prin urmare, veți mânca mai puține alimente. (Atenție: Ignorați acest sfat dacă aveți gura uscată).

7. Creați rețete noi, alimente noi, arome noi, folosiți mirodenii etc., încercați să faceți mai apetisantă mâncarea pe care o consumați. Evitați monotonia!

8. Încercați să găsiți alimente care sunt apetisante, dar care au o textură netedă și moale. Consumul de alimente care trebuie mult mestecate nu este cea mai bună opțiune. Dacă mâncarea este tare, veți obosi în curând și veți înceta să mâncați.

9. Utilizarea mâncării sub formă de pasată este adesea o soluție pentru a mânca fără niciun efort. Alegeți creme nutritive și bogate în calorii.

10. Mâncarea pe care o considerati apetisantă in trecut poate să nu vi se mai para atât de delicioasa acum. Acest lucru se întâmplă deoarece asociem adesea aceste preparate cu anumite momente ale tratamentului, cu anumite situații pe care le-am trăit. Așadar, evitați să mâncați masa preferată în aceeași zi în care aveți și tratamentul, astfel încât să nu o respingeți mai târziu.

11. Încercați să mâncați sau să beți gustări bogate în calorii între mese și pe drum:

Băuturi energizante

  • Suc natural de fructe
  • Lapte cu cereale (pentru a se îngroșa)
  • Smoothie-uri de casă cu lapte și fructe, băuturi din lapte de migdale 

 

Gustări mici, nutritive

  • Iaurt cu nuci și miere
  • Pâine simplă sau pâine prăjită cu unt
  • Cremă de ciocolată
  • Nuci tocate
  • Somon și brânză
  • Unt de arahide

 

12. Înainte de a merge la culcare, încercați să mâncați o mică gustare.

13. Creați o atmosferă plăcută în timp ce mâncați. Mâncați în compania familiei sau a prietenilor dumneavoastră. Folosiți o față de masă și lumânări - orice vă face să vă simțiți confortabil.

14. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu dieteticianul/nutriționistul despre opțiunea de a integra suplimentele nutriționale orale în dieta dumneavoastră. Dacă nu obțineți suficienți nutrienți prin alimente obișnuite, aceștia vă pot prescrie un tip de supliment.