Mâncare mai apetisantă

Bucurați-vă din nou de mâncare 

patient eating together with a friend
Creați o atmosferă plăcută pentru a vă bucura din nou de mâncare profitând de toate simțurile.

Nu aveți deloc chef să mâncați acum ? Efectele secundare ale tratamentului anticancer, de exemplu chimioterapia sau tumora în sine vă afectează adesea apetitul, precum și bunăstarea generală. Vă prezentăm câteva trucuri pentru a combate pierderea poftei de mâncare.

Îmbucăturile mici contează!

În primul rând, nu vă forțați să mâncați. Contează și îmbucăturile mici. Mulți pacienți cu cancer au probleme în a mânca trei mese mari pe zi. Deci, nu ezitați să vă schimbați obiceiurile alimentare de la trei mese mari la șase până la nouă gustări mici. Porțiile mai multe, dar mai mici, la dieta dumneavoastră zilnică pot fi mult mai ușor de gestionat.

Cum pot să-mi amintesc?

Păcăliți-vă punând gustări în toată casa, gata de mâncat și tentante. Umpleți-vă frigiderul cu produse delicioase. Dacă trebuie să fiți mai organizați, puteți să veniți cu un plan și să setați o alarmă pentru a vă reaminti. Un ritm de două ore s-a dovedit a fi eficient, adică micul dejun la 8:00 dimineața, prima gustare la 10:00 dimineața, a doua gustare la prânz, masa caldă la 2:00 după-masa, etc.

 

Ce pot să fac pentru a-mi savura mesele ?

Încercați să faceți din nou mâncarea atractivă pentru dumneavoastră. Știm că gustul nu vine doar de pe limbă ci și din mintea și amintirile dumneavoastră. V-ați uitat vreodată la o farfurie cu mâncarea foarte frumos aranjată ? Simțiți că o puteți gusta deja doar privind-o. Folosiți-vă de acest efect. Faceți din mâncare o sărbătoare pentru ochi. Acordați-vă timp pentru pregătirea meselor. 

Creați o atmosferă plăcută, de exemplu prin decorarea mesei. Folosiți o față de masă, aprindeți niște lumânări, ascultați niște muzică de fundal? Orice vă face plăcere să aveți în jur.

Răsfățați-vă

Pregătiți mâncare proaspătă, de calitate. Ierburile proaspete vă stimulează simțurile și vă poartă în călătorii de descoperire culinară.

Evitați mirosurile cauzate de gătit

Nu suportați mirosul unor alimente? Aveți grijă de toate simțurile dumneavoastră și încercați să aflați ce mirosuri nu vă deranjează încă. S-ar putea să încercați să mâncați legume crude la început și apoi să reveniți treptat la gătirea meselor, pe măsură ce aversiunile legate de miros se diminuează.

Pentru unii pacienți, serviciile de livrare a preparatelor sunt utile, deoarece elimină mirosul de gătit acasă. Există o mare varietate de mese care pot fi livrate, astfel încât să puteți crea varianta potrivită pentru dumneavoastră.

 

Concentrați-vă simțurile

Plăcerea meselor necesită concentrare. Acordați atenție gustului mâncării. Cititul ziarului, privitul la televizor, folosirea telefonului sau a computerului vă iau șansa de a percepe că mâncați cu adevărat.

 

Luați masa alături de cei dragi

Poate doriți să vă bucurați de mesele dumneavoastră cu familia sau prietenii? Chiar și atunci când nu puteți mânca mult, puteți să împărtășiți un eveniment zilnic cu ei și să vorbiți despre subiecte interesante într-o atmosferă relaxată. Dar evitați oamenii și subiectele care nu sunt bune pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că cei dragi cunosc subiectele pe care doriți să le omiteți și despre ce doriți să vorbiți.