Chimioterapia

Cum afectează chimioterapia nutriția?

chemotherapy patient drinking carefully
Efectele secundare ale chimioterapiei vă pot împiedica să mâncați sau să beți ca de obicei. 

Chimioterapia este un tratament adesea necesar pacienților cu cancer, deși mulți se tem de efectele secundare ale acestuia. Toată lumea este familiarizată cu căderea părului, dar acesta este doar un efect secundar - extern - care poate apărea. De fapt, există efecte secundare interne care vă pot afecta și starea nutrițională.

Celulele canceroase cresc și se divid. Chimioterapia funcționează prin uciderea acestor celule active, dar nu le poate distinge de alte celule active sănătoase. Aceasta înseamnă că sângele, gura și celulele digestive, precum și foliculii de păr sunt afectați.

Bine de știut : totul este relativ 

Desigur, aceste reacții adverse pot fi înfricoșătoare, dar poate vă ajută să cunoașteți simptomele pentru a învăța cum să le faceți față. Și vă rugăm să rețineți : tipul și severitatea reacțiilor adverse variază între oameni și depind de tipul, stadiul și localizarea cancerului dumneavoastră, precum și de medicamentele utilizate pentru chimioterapie și de doza acestora. 

Mai jos vă prezentăm patru dintre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei care vă pot afecta starea nutrițională.