ULCERE VENOASE ȘI ARTERIALE PREVENȚIE ȘI TRATAMENT

Ulcerele venoase și arteriale ale piciorului

Ulcerul piciorului apare atunci când pielea se descompune, de obicei pe zona inferioară a piciorului, chiar deasupra gleznei. Ulcerele gambei afectează aproximativ 1 din 1000 de persoane din Europa și sunt mai frecvente la persoanele în vârstă: aproximativ 20 din 1000 de persoane sunt afectate până în momentul în care împlinesc optzeci de ani.

Majoritatea ulcerelor piciorului, aproximativ 80%, sunt cauzate de boli venoase (ulcere venoase/varicoase ale piciorului), aproximativ 20% sunt de origine arterială (ulcere arteriale ale piciorului) sau mixte. Dacă nu este tratat corect, un ulcer al piciorului poate deveni o plagă cronică care necesită un timp mai lung de vindecare (uneori mai mult de 6 luni) și are tendința de a reapărea.

Ulcere venoase

Ce este un ulcer venos al piciorului?

Cauza ulcerelor venoase ale piciorului (numite si ulcere varicoase sau ulcere de stază) o reprezintă insuficiența venoasă din cauza deteriorării valvelor din venele mai mari. Ulcerele venoase ale piciorului pot fi nedureroase, dar unele sunt foarte dureroase. Se pot infecta. Există adesea o inflamație (dermatită) în jurul ulcerului venos al piciorului.

Valvele venoase funcționale sunt necesare pentru:

  • Fracționarea fluxului sanguin 
  • Asigurarea circulației într-un singur sens
  • Tensiunea arterială scăzută

Când supapele venoase sunt deteriorate:

  • Sângele se acumulează în picioarele inferioare
  • Tensiunea arterială este ridicată

Acest lucru înseamnă că venele sau vasele de sânge prin care sângele revine în inimă nu funcționează eficient, ceea ce duce la acumularea sângelui în vasele de sânge periferice și la creșterea presiunii în venele inferioare ale picioarelor. Consecința este scurgerea lichidului din venele de sub piele. Acest lucru are ca rezultat umflarea, îngroșarea și deteriorarea pielii. Pielea fragilă deteriorată se poate descompune și poate forma un ulcer.

Factori de risc

Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta ulcere venoase ale piciorului sunt cele care au avut anterior un ulcer al piciorului.

Alți factori de risc sunt:

  • Vene varicoase 
  • Tromboză venoasă profundă anterioară la piciorul afectat
  • Flebită la piciorul afectat
  • Fracturi anterioare, traume sau intervenții chirurgicale 
  • Istoricul familial al bolii venoase 
  • Simptome de insuficiență venoasă: dureri de picioare, picioare grele, dureri, mâncărime, umflături, descompunere a pielii, pigmentare și eczeme

 

Prevenirea ulcerelor venoase

Câteva măsuri simple pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta un ulcer venos la nivelul piciorului în mai multe moduri, cum ar fi purtarea unui ciorap de compresie, pierderea în greutate și îngrijirea pielii.

  • Ciorapi de compresie: Dacă pacientul prezintă riscul de a dezvolta ulcere venoase la nivelul piciorului sau a avut anterior un ulcer venos la picior, probabil se vor prescrie ciorapi de compresie. Acești ciorapi sunt special concepuți pentru a strânge constant picioarele pacientului, ceea ce îmbunătățește circulația. Aceștia sunt de obicei mai strânși la gleznă și se relaxează treptat pe măsură ce urcă pe picior, asigurând fluxul de sânge în sus către inima pacientului. Pentru a fi cât mai eficienți, acești ciorapi trebuie purtați în orice moment când pacientul nu este în pat.
  • Pierderea în greutate: Dacă pacientul este supraponderal, pierderea în greutate poate ajuta la prevenirea ulcerelor venoase ale piciorului. Excesul de greutate contribuie la creșterea presiunii în venele picioarelor, care poate deteriora pielea pacientului. Ulcerele venoase sunt mult mai frecvente la persoanele obeze decât la persoanele cu greutate normală. Combinația dintre o dietă echilibrată și o activitate fizică moderată, regulată, va ajuta pacientul să piardă în greutate. Mersul cât mai des este un exercițiu excelent, evitând perioadele lungi de stat așezat sau în picioare și ridicarea picioarelor ori de câte ori este posibil.
  • Tratarea problemelor de sănătate de bază: Boala venoasă se manifestă sub formă de vene varicoase, una dintre principalele cauze ale ulcerelor venoase. Acestea pot fi tratate prin diverse metode, toate concepute pentru a elimina venele deteriorate. Varicele pot fi tratate cu ajutorul laserului, prin injectarea produselor care vor închide venele afectate sau prin utilizarea unei proceduri în care un cateter (un tub subțire și flexibil) este introdus în venele afectate, iar undele radio sau lasere de înaltă frecvență sunt folosite pentru a le sigila. Alternativ, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara leziunile venelor piciorului sau pentru a îndepărta complet venele afectate.

Tratamentul ulcerului venos al piciorului

Dacă pacientul a dezvoltat un ulcer venos, veți aplica procedurile de gestionare a plăgilor cu produse de curățare personalizate și pansamente pentru plăgi. Este foarte important să știți că tratamentul va avea succes numai dacă pansamentele de compresie sunt purtate conform recomandărilor. Această măsură poate fi percepută ca o constrângere, dar ratele de vindecare sunt considerabil îmbunătățite dacă se păstrează compresia. Ridicarea picioarelor și alte măsuri preventive sunt foarte importante pentru închiderea cât mai rapidă a plăgii și pentru evitarea reapariției ulcerelor venoase ale piciorului.

Ulcere arteriale

Ce este ulcerul arterial?

Ulcerele arteriale ale piciorului sunt cauzate de un flux sanguin arterial insuficient, către extremitățile inferioare. Cauza directă a fluxului sanguin redus este arterioscleroza pereților vaselor și acumularea plăcii aterosclerotice care provoacă ocluzia vasului. Boala vasculară periferică asociată cu insuficiența arterială poate duce la ischemia țesutului membrelor. În cazul în care această afecțiune se prelungește, pielea de pe picior devine subțire, țesutul subcutanat și mușchii se atrofiază, unghiile se îngroașă, piciorul își schimbă culoarea și temperatura, devine palid și rece, pulsul devine dificil de palpat și durerea crește odată cu exercițiul sau cu ridicarea piciorului.

Tratamentul ulcerelor arteriale ale gambelor necesită o abordare multidisciplinară. Este necesar să se asigure un flux sanguin adecvat, care implică adesea o intervenție chirurgicală. Pacientul trebuie încurajat să adopte și să mențină modificări sănătoase ale stilului de viață, care vor ajuta la îmbunătățirea perfuziei tisulare.

Factori de risc

  • Bolile coronariene
  • Antecedente de accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor 
  • Diabetul zaharat
  • Boala arterială periferică, inclusiv claudicația intermitentă
  • Obezitatea și imobilitatea

Prevenirea ulcerelor arteriale

Modificările stilului de viață pe care pacientul le poate adopta vor contribui la îmbunătățirea circulației periferice și vor ajuta la prevenirea ulcerelor arteriale ale piciorului.

  • Renunțarea la fumat: Fumatul reduce sever perfuzia tisulară și este unul dintre factorii agravanți ai ulcerelor arteriale
  • Dieta sănătoasă și pierderea în greutate: Este important să reduceți aportul de grăsimi și să vă păstrați nivelul de colesterol scăzut. Pacientul trebuie să facă exerciții fizice cât mai mult posibil: acest lucru va ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui în picioare. Dacă în timpul exercițiului pacientul simte o durere la nivelul picioarelor, este normal. Dacă durerea este mai pronunțată sau mai severă, poate fi un semn că arterele sale sunt îngustate grav din cauza aterosclerozei. Acest lucru trebuie abordat de către medic.
  • Aveți grijă de picioarele pacientului: Dați recomandări și sfaturi pentru pantofi care se potrivesc și nu sunt prea mici; Sfaturi pentru a păstra picioarele calde, evitând rănirea picioarelor și a labelor picioarelor; Examinați zilnic picioarele și labele picioarelor pentru a identifica orice schimbare de culoare sau apariția plăgilor; Hidratați bine pielea pentru a preveni deteriorarea ei, deteriorare care aduce cu sine riscul de  a dezvolta ulcere.

Tratamentul ulcerelor piciorului