Tratamentul escarelor (ulcere de presiune)

Știați că

„Între 1 și 4 din 10 pacienți spitalizați dezvoltă ulcere de presiune.“ “

– Datele variază între setări și metoda de clasificare. (2)

„În zonele afectate de lockdown-ul cauzat de COVID-19, doar 22,6% dintre pacienții cu plăgi cronice au mers la medic sau la centrele de îngrijire, așa cum aveau obiceiul să o facă, iar 1 din 10 persoane afectate nu a schimbat deloc pansamentul în acea perioadă.“

– Tinelli, G. et al. (3)

A venit vremea să acționăm

De cele mai multe ori, leziunile cauzate de presiune, denumite și escare, au un impact semnificativ asupra morbidității, mortalității și calității vieții pacienților. Odată ce s-a dezvoltat un ulcer de presiune, este important să întocmim un plan de tratament pentru a promova vindecarea. Trebuie îndeplinite condițiile de bază pentru vindecarea plăgilor și trebuie evitat orice eveniment sau activitate care întrerupe acest proces. Acestea includ ușurarea presiunii,  menținerea unei plăgi curate, circulația funcțională și o nutriție adecvată atât în ceea ce privește caloriile, cât și nutrienții, împreună cu aportul adecvat de lichide.

Care of stage 1 pressure sores

În funcție de gradul de deteriorare a țesuturilor, ulcerele de presiune (escarele) sunt clasificate în patru stadii (4). Fiecare stadiu necesită un tratament specific.

Ulcer de presiune stadiul 1

Descriere

Eritem neblancabil al pielii intacte; superficial

Scop

Repararea pielii

Restabilirea funcției capilare

Protejare împotriva frecării

Cum îngrijim ulcerele de presiune din stadiul 1

Linovera®

Hidratarea pielii

Linovera®  este o soluție cu acizi grași hiperoxigenați (HOFA)(5,6) indicat pentru prevenirea și tratamentul ulcerelor de presiune în stadiul 1. Favorizează microcirculația sângelui, reducând riscul de ischemie și facilitând reînnoirea celulelor epidermice. Protejează împotriva frecării,(7) îmbunătățește rezistența pielii și previne deshidratarea acesteia.(8,9)

Askina® Heel and Askina® DresSil Border Lite

Protejare împotriva fricțiunii 

Askina® Heel(10) este un pansament hidrocelular neadeziv care protejează zona călcâiului. Folosește capacitatea hidrofilă a spumei poliuretanice care păstrează umiditarea mediului propice vindecării naturale. Datorită caracteristicilor inovative ale spumei hidrofile, pansamentul Askina Heel scade presiunea pe o suprafață întinsă și de aceea ajută la prevenirea ulcerelor de presiune în zona călcâiului.

 

Treatment of stage 2 pressure sores

Ulcer de presiune stadiul 2

Descriere

Deteriorarea epidermei care se prezintă ca o leziune deschisa, roz sau rosie, superficială

Scopul tratamentului

 • Îndepărtarea veziculelor
 • Prevenirea / îndepărtarea biofilmului
 • Gestionarea încărcăturii bacteriene și a mirosului
 • Gestionarea exsudatului și păstrarea unui mediu umed în plagă, favorabil vindecării
 • Protejarea pielii din jurul plăgii
Prontosan® Debridement Pad, Prontosan® Wound Irrigation Solution Prontosan® Gel X

Gestionarea biofilmului

Prontosan® Soluție®(10)  este indicat pentru curățarea, irigarea și umectarea plăgilor acute și cronice.

 • Previne infectarea (11) 
 • Ajută la prevenirea formării biofilmului
 • Reduce timpul de vindecare (12)
 • Soluție sterilă, incoloră gata de utilizare pentru irigarea și pregătirea patului plăgii în vederea înlăturării pansamentului înainte de tratamentele ulterioare

Prontosan® Gel X(10)   curățarea corectă a plăgilor este esențială. Utilizarea produsului Prontosan® Wound Gel X asigură curățarea și decontaminarea de lungă durată a patului plăgii  între schimburile de pansamente.

 

Askina® Calgitrol® Paste, Askina® Calgitrol® Thin, Askina® Calgitrol® AG

Tratarea infecției locale

Askina® Calgitrol®  este o gamă de pansamente cu o matrice patentată de alginat de calciu și argint ionic care oferă un spectru larg de eficiență antimicrobiană pentru rănile infectate și previne contaminarea bacteriană externă.

 • Askina® Calgitrol® Paste(13) - matrice de alginat ionic de argint sub formă de pastă..
 • Askina® Calgitrol® Thin(13) este o matrice de alginat de argint ionic maleabilă utilizată ca interfață cu patul plăgii.
 • Askina® Calgitrol® Ag(13) încorporează o matrice de alginat de argint ionic cu un strat de spuma poliuretanică cu capacitate crescuta de absorbție
Askina® Carbosorb

Gestionarea mirosului plăgii

Askina® Carbosorb(13) este un pansament steril conformabil, care combină două straturi: un strat absorbant gros și un strat de cărbune activ pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute produse de plăgi.

Askina® DresSil Sacrum, Askina® DresSil Heel, Askina DresSil, Askina® DresSil Border, Askina® Foam, Askina® Heel

Gestionarea exsudatului plăgii

 Askina DresSil(13)  și  Askina® DresSil Border(13) ajută la menținerea unui mediu umed al plăgii care favorizează condițiile naturale de vindecare, cu un strat de contact cu plăga din silicon perforat, o spumă poliuretanică foarte absorbantă și un film permeabil pentru vapori şi impermeabil pentru apă. Indicat pentru ulcerele de presiune (escare), ulcerele piciorului diabetic, ulcerele venoase ale piciorului  și arsurile de gradul 1 și 2.

Askina® Foam(13) și Askina® Heel(9) ajută la menținerea unui mediu umed al plăgii care să favorizeze condițiile naturale de vindecare, cu o suprafață de contact cu plăga din spumă poliuretanică cu capacitate ridicată de absorbție și un strat exterior permeabil la vapori, rezistent la apă și bacterii. Indicat pentru ulcerele de presiune (escare), ulcerele piciorului diabetic, ulcerele venoase ale piciorului  și arsurile de gradul 1 și 2.

Askina® Barrier Cream, Askina® Barrier Film, Askina® Barrier Swab

Protejarea pielii din jurul plăgii

Askina® Barrier Cream(13) acționează ca un agent de protectie și ca o barieră  împotriva umidității excesive și a iritatiilor/macerarii produse de lichidele corporale, pentru a proteja pielea sensibilă, fragilă, și foarte uscată, inclusiv zonele din jurul plăgii. Este indicată pentru utilizare pe pielea intactă.

 Askina® Barrier Film Spray(13) este un pansament lichid steril care formează un film transparent atunci când este aplicat pe piele. Filmul are o permeabilitate bună la oxigen și umiditate. Este indicat pentru utilizare pe pielea intactă sau deteriorată.

Treatment of stage 3 pressure sores

Ulcer de presiune stadiul 3

Descriere

Pierderea pielii cu grosime totală care implică deteriorarea sau necroza țesutului subcutanat care se poate extinde până la, dar nu prin fascia subiacentă.

Scopul tratamentului

 • Debridare
 • Prevenirea / îndepărtarea biofilmului
 • Gestionarea încărcăturii bacteriene și a mirosului
 • Gestionarea exsudatului și păstrarea unui mediu umed în plagă, favorabil vindecării
 • Protejarea pielii din jurul plăgii

 

Prontosan® Debridement Pad, Prontosan® Wound Irrigation Solution Prontosan® Gel X

Gestionarea biofilmului

Prontosan® Soluție®(10)  este indicat pentru curățarea, irigarea și umectarea plăgilor acute și cronice.

 • Previne infectarea (11) 
 • Ajută la prevenirea formării biofilmului
 • Reduce timpul de vindecare (12)

Soluție sterilă, incoloră gata de utilizare pentru irigarea și pregătirea patului plăgii în vederea înlăturării pansamentului înainte de tratamentele ulterioare

Prontosan® Gel X(10)   curățarea corectă a plăgilor este esențială. Utilizarea produsului Prontosan® Wound Gel X asigură curățarea și decontaminarea de lungă durată a patului plăgii  între schimburile de pansamente.

Askina® Calgitrol® Paste, Askina® Calgitrol® Thin, Askina® Calgitrol® AG

Tratarea infecției locale

Askina® Calgitrol®  este o gamă de pansamente cu o matrice patentată de alginat de calciu și argint ionic care oferă un spectru larg de eficiență antimicrobiană pentru rănile infectate și previne contaminarea bacteriană externă.

Askina® Calgitrol® Paste(13) - matrice de alginat ionic de argint sub formă de pastă..

Askina® Calgitrol® Thin(13) este o matrice de alginat de argint ionic maleabilă utilizată ca interfață cu patul plăgii.

Askina® Calgitrol® Ag(13) încorporează o matrice de alginat de argint ionic cu un strat de spuma poliuretanică cu capacitate crescuta de absorbție

Askina® Carbosorb

Gestionarea mirosului plăgii

Askina® Carbosorb(13) este un pansament steril conformabil, care combină două straturi: un strat absorbant gros și un strat de cărbune activ pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute produse de plăgi.

Askina® DresSil Sacrum, Askina® DresSil Heel, Askina DresSil, Askina® DresSil Border, Askina® Foam, Askina® Heel

Gestionarea exsudatului plăgii

 Askina DresSil(13)  și  Askina® DresSil Border(13) ajută la menținerea unui mediu umed al plăgii care favorizează condițiile naturale de vindecare, cu un strat de contact cu plăga din silicon perforat, o spumă poliuretanică foarte absorbantă și un film permeabil pentru vapori şi impermeabil pentru apă. Indicat pentru ulcerele de presiune (escare), ulcerele piciorului diabetic, ulcerele venoase ale piciorului  și arsurile de gradul 1 și 2.

Askina® Foam(13) și Askina® Heel(9) ajută la menținerea unui mediu umed al plăgii care să favorizeze condițiile naturale de vindecare, cu o suprafață de contact cu plăga din spumă poliuretanică cu capacitate ridicată de absorbție și un strat exterior permeabil la vapori, rezistent la apă și bacterii. Indicat pentru ulcerele de presiune (escare), ulcerele piciorului diabetic, ulcerele venoase ale piciorului  și arsurile de gradul 1 și 2.

 

 

Adăugați un pansament absorbant pentru cavitate

Askina® Sorb (13) este un pansament puternic abosrbant cu alginat de calciu si carboximetil-celuloză. Fibrele de CMC interacționează cu exudatul și formează un gel care furnizează mediul hidratat ideal pentru vindecarea plăgii.

Askina® Barrier Cream, Askina® Barrier Film, Askina® Barrier Swab

Protejarea pielii din jurul plăgii

Askina® Barrier Cream(13) acționează ca un agent de protectie și ca o barieră  împotriva umidității excesive și a iritatiilor/macerarii produse de lichidele corporale, pentru a proteja pielea sensibilă, fragilă, și foarte uscată, inclusiv zonele din jurul plăgii. Este indicată pentru utilizare pe pielea intactă.

 Askina® Barrier Film Spray(13) este un pansament lichid steril care formează un film transparent atunci când este aplicat pe piele. Filmul are o permeabilitate bună la oxigen și umiditate. Este indicat pentru utilizare pe pielea intactă sau deteriorată.

Treatment of stage 4 pressure ulcers

Ulcer de presiune stadiul 4

Descriere

Pierderea totală a pielii și a țesutului cu grosime; adânc

Scopurile tratamentului

 • Debridare
 • Protejarea organelor
 • Prevenirea/îndepărtarea biofilmului
 • Gestionarea încărcăturii bacteriene și a mirosului
 • Gestionarea exsudatului și promovarea vindecării în mediu umed
 • Protejarea pielii din jurul plăgii

 

Prontosan® Debridement Pad, Prontosan® Wound Irrigation Solution Prontosan® Gel X

Gestionarea biofilmului

Prontosan® Soluție®(10)  este indicat pentru curățarea, irigarea și umectarea plăgilor acute și cronice.

 • Previne infectarea (11) 
 • Ajută la prevenirea formării biofilmului
 • Reduce timpul de vindecare (12)

Soluție sterilă, incoloră gata de utilizare pentru irigarea și pregătirea patului plăgii în vederea înlăturării pansamentului înainte de tratamentele ulterioare

Prontosan® Gel X(10)   curățarea corectă a plăgilor este esențială. Utilizarea produsului Prontosan® Wound Gel X asigură curățarea și decontaminarea de lungă durată a patului plăgii  între schimburile de pansamente.

Askina® Calgitrol® Paste, Askina® Calgitrol® Thin, Askina® Calgitrol® AG

Tratarea infecției locale

Askina® Calgitrol®  este o gamă de pansamente cu o matrice patentată de alginat de calciu și argint ionic care oferă un spectru larg de eficiență antimicrobiană pentru rănile infectate și previne contaminarea bacteriană externă.

Askina® Calgitrol® Paste(13) - matrice de alginat ionic de argint sub formă de pastă..

Askina® Calgitrol® Thin(13) este o matrice de alginat de argint ionic maleabilă utilizată ca interfață cu patul plăgii.

Askina® Calgitrol® Ag(13) încorporează o matrice de alginat de argint ionic cu un strat de spuma poliuretanică cu capacitate crescuta de absorbție

Askina® Carbosorb

Gestionarea mirosului plăgii

Askina® Carbosorb(13) este un pansament steril conformabil, care combină două straturi: un strat absorbant gros și un strat de cărbune activ pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute produse de plăgi.

Askina® DresSil Sacrum, Askina® DresSil Heel, Askina DresSil, Askina® DresSil Border, Askina® Foam, Askina® Heel

Gestionarea exsudatului plăgii

 Askina DresSil(13)  și  Askina® DresSil Border(13) ajută la menținerea unui mediu umed al plăgii care favorizează condițiile naturale de vindecare, cu un strat de contact cu plăga din silicon perforat, o spumă poliuretanică foarte absorbantă și un film permeabil pentru vapori şi impermeabil pentru apă. Indicat pentru ulcerele de presiune (escare), ulcerele piciorului diabetic, ulcerele venoase ale piciorului  și arsurile de gradul 1 și 2.

Askina® Foam(13) și Askina® Heel(9) ajută la menținerea unui mediu umed al plăgii care să favorizeze condițiile naturale de vindecare, cu o suprafață de contact cu plăga din spumă poliuretanică cu capacitate ridicată de absorbție și un strat exterior permeabil la vapori, rezistent la apă și bacterii. Indicat pentru ulcerele de presiune (escare), ulcerele piciorului diabetic, ulcerele venoase ale piciorului  și arsurile de gradul 1 și 2.

 

 

Adăugați un pansament absorbant pentru cavitate

Askina® Sorb (13) este un pansament puternic abosrbant cu alginat de calciu si carboximetil-celuloză. Fibrele de CMC interacționează cu exudatul și formează un gel care furnizează mediul hidratat ideal pentru vindecarea plăgii.

Askina® Barrier Cream, Askina® Barrier Film, Askina® Barrier Swab

Protejarea pielii din jurul plăgii

Askina® Barrier Cream(13) acționează ca un agent de protectie și ca o barieră  împotriva umidității excesive și a iritatiilor/macerarii produse de lichidele corporale, pentru a proteja pielea sensibilă, fragilă, și foarte uscată, inclusiv zonele din jurul plăgii. Este indicată pentru utilizare pe pielea intactă.

 Askina® Barrier Film Spray(13) este un pansament lichid steril care formează un film transparent atunci când este aplicat pe piele. Filmul are o permeabilitate bună la oxigen și umiditate. Este indicat pentru utilizare pe pielea intactă sau deteriorată.

Referinte:

1) Gefen, A. How much time does it take to get a pressure ulcer? Integrated evidence from human, animal, and in vitro studies. HYPERLINK "https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18927481"Ostomy Wound Manage. 2008 Oct;54(10):26-8, 30-5.

2) Range varies among settings and classification method. 

 • Bereded DT, Salih MH, Abebe AE. Prevalence and risk factors of pressure ulcer in hospitalized adult patients; a single center study from Ethiopia. BMC Res Notes. 2018;11(1):847. Published 2018 Nov 29. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC626787
 • Vanderwee K, Clark M, Dealey C, Gunningberg L, Defloor T. Pressure ulcer prevalence in Europe: a pilot study. J Eval Clin Pract. 2007;13(2):227-35. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17378869)
 • Barrois B, Labalette C, Rousseau P, et al. A national prevalence study of pressure ulcers in French hospital inpatients. J Wound Care. 2008;17(9):373-6, 378-9. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18833894)
 • Shahin ES, Dassen T, Halfens RJ. Pressure ulcer prevalence and incidence in intensive care patients: a literature review. Nurs Crit Care. 2008;13(2):71-9 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18289185)
 • Vangilder C, Lachenbruch C, Algrim-boyle C, Meyer S. The International Pressure Ulcer Prevalence™ Survey: 2006-2015: A 10-Year Pressure Injury Prevalence and Demographic Trend Analysis by Care Setting. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2017;44(1):20-28.(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27977509)

3) Tinelli G, Sica S, Guarnera G, Pitocco D, Tshomba Y. Wound Care during COVID-19 Pandemic [published online ahead of print, 2020 Jun 24]. Ann Vasc Surg. 2020;S0890-5096(20)30545-8. doi:10.1016/j.avsg.2020.06.044; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7311334

4) Haesler E (Ed.) EPUAP/NPIAP/PPPIA, (2019), Prevention and Treatment of Pressure Ulcers/Injuries: Quick Reference Guide. European Pressure Ulcer Advisory Panel, National Pressure Injury Advisory Panel and Pan Pacific Pressure Injury Alliance

5) López-Pérez R, Gutiérrez Ibáñez B, Incidence of pressure ulcers (bed sores) in patients on treatment with hyperoxygenated fatty acids. (Asturias, Spain). Unpublished.

6) Instructions for use Linovera®

7) Jimenez Torres J. (2010), Acidos Grasos Hiperoxigenados (AGHO) en el tratamiento y prevencion de las ulceras por presion, ulceras vasculares y pie diabetico. Panorama actual del medicamento 2010; 34(336):695-701

8) Declair V, (1997), The usefulness of topical application of essential fatty acids (EFA) to prevent pressure ulcers. Ostomy Wound Manage 43(5):48-52, 54.

9) Colin D, Chomard D, Bois C, Saumet JL, Desvaux B, Marie M, (1998), An evaluation of hyper-oxygenated fatty acid esters in pressure sore management. J Wound Care 7(2):71-2.

10) Cf. Instruction for use: Askina® Heel, Askina® DresSil Border Lite, Prontosan® Wound Irrigation Solution, Prontosan® Gel X, Prontosan® Debridement Pad

11) Moore M, (2016), 0.1% Polyhexanide-Betaine Solution as an Adjuvant in a Case-Series of Chronic Wounds. Surg Technology International.

12) Bellingeri A, Falciani F, Traspedini P, et al, (2016), Effect of a wound cleansing solution on wound bed preparation and inflammation in chronic wounds: a single-blind RCT. J Wound Care. 25(3):160-168. doi:10.12968/jowc.2016.25.3.160.

13) Cf. Instruction for use: Askina® Calgitrol® Paste, Askina® Calgitrol® Thin, Askina® Calgitrol® Ag, Askina® Carbosorb, Askina® DresSil Sacrum, Askina® DresSil Heel, Askina® DresSil, Askina® DresSil Border, Askina® Foam, Askina® Sorb Rope, Askina® Barrier Cream, Askina® Barrier Film Spray, Askina® Barrier Film Swabs.

14) Downie F, Sandoz H, Gilroy P, Royall D, Davies S, (2013). Are 95% of hospital-acquired pressure ulcers avoidable?. Wounds UK. 9. 16-22.3