Vitamina D KNOW BETTER 

Vitamina D: vitamina soarelui

vitamin D sun

Câteva ore la soare vă ferește de deficiența de vitamina D. 

 

Ca nutrient esențial, vitamina D a devenit un subiect in focus, în lumea medicală, în ultimii ani. S-a descoperit că deficitul de vitamina D este asociat cu o varietate de tipuri de cancer, astfel încât menținerea unui nivel suficient de vitamina D este necesară pentru sprijinul alimentar al tratamentului.

   

Ce este vitamina D? 

Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D poate fi sintetizată de oameni în piele sub influența razelor solare. Expunerea la lumina soarelui rămâne sursa majoră de vitamina D pentru majoritatea oamenilor, deoarece foarte puține alimente conțin în mod natural vitamina D. Acestea includ peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și heringul, uleiul de ficat de cod, ciupercile uscate la soare, ouăle și lactatele.

De ce este vitamina D un aliat de nădejde? 

Deoarece vitamina D este importantă pentru sistemul imunitar, structura osoasă și chiar pentru menținerea masei musculare, orice deficiență poate duce la tulburări ale metabolismului calciului sau la boli autoimune. Se pot dezvolta chiar și boli acute și cronice. Factorii de risc obișnuiți pentru un nivel scăzut de vitamina D sunt expunerea inadecvată la soare, aportul scăzut de vitamina D sau factori fiziologici precum îmbătrânirea sau cantitatea mare de melanocite în epiderma pielii.

Cel mai bun mod de a dobândi suficientă vitamina D în fiecare zi este să ieșiți la soare și să mâncați o varietate de alimente sănătoase care conțin vitamina D. Dacă acest lucru nu este posibil, poate fi necesara administrarea de suplimente. Scopul oricărui tratament sau măsuri de prevenție este același: menținerea unui nivel adecvat de vitamina D în organism. 

 

Rezultatele unor studii indică faptul că nivelurile suficiente de vitamina D în ser sunt asociate cu rezultate mai bune ale tratamentului anticancer și cu o recidivă mai mică a cancerului. Prin urmare, este firesc să luați vitamina D ca supliment în cazul nivelurilor scăzute ale vitaminei D serice.