Omega 3

Omega-3 din ulei de pește: putere din mare

omega-3 fish
Carnea unor specii de pești conține mult Omega-3.

În ultimele decenii, aportul de Omega-3 in dieta noastră a înregistrat o creștere datorită efectelor benefice asupra sănătății, chiar și pentru oamenii sănătoși. Pe lângă reclamele care îi promovează puterile, există într-adevăr dovezi științifice pentru multe dintre afirmațiile făcute.

     

Ce este Omega-3?

Din punct de vedere științific, acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați esențiali (PUFA) care joacă un rol important în structura membranei celulare, fluiditatea membranei, semnalizarea celulară și rezoluția inflamației (proces biologic natural și esențial pentru a opri în mod natural inflamația). Anumiți acizi grași Omega-3 numiți EPA și DHA și constituientii rezultați în urma metabolizării lor sunt adevărați nutrienți cheie într-o dietă sănătoasă. Îi puteți găsi în special în peștii grași, de apă rece, cum ar fi somonul. S-a demonstrat că aceștia au efecte pozitive multiple, cum ar fi efectul antiinflamator și scăderea trigliceridelor. Controlul morții celulare, inhibarea creșterii celulelor canceroase și a țesuturilor au fost, de asemenea, legate de acțiunea Omega-3 din uleiul de pește. 

Corpul uman nu poate sintetiza singur acizii grași Omega-3. Aceștia sunt esențiali pentru om și, prin urmare, trebuie furnizați în cantități suficiente împreună cu alimentația, pentru a evita deficiențele. Din păcate, acizii grași Omega-3 din uleiul vegetal pot fi metabolizați doar într-o cantitate mică în EPA și DHA. Aceasta înseamnă că este bine să vă completați dieta cu suplimente cu Omega-3.

 

De ce este Omega-3 un aliat de nădejde?

S-a descoperit că acizii grași Omega-3 EPA și DHA sunt benefici pentru pacienții cu cancer. Legătura dintre acizii grași Omega-3 și activitatea cancerului este încă o temă de interes în diverse studii. Datorită dovezilor din ce în ce mai numeroase privind beneficiile suplimentării cu Omega-3 la pacienții cu cancer, chiar și ghidurile clinice pentru nutriție în oncologie sugerează că unii pacienți cu cancer malnutriți, cu risc de scădere în greutate, ar trebui să

"utilizeze suplimentarea cu acizi grași Omega-3 cu lanț lung sau ulei de pește pentru a stabiliza sau îmbunătăți apetitul, aportul alimentar, masa corporală slabă și greutatea corporală."

(Arends et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017;36(1):11-48.)

Nu uitați să vă întrebați medicul sau dieteticianul pentru a înțelege în profunzime beneficiile nutriționale ale Omega-3.