Elasyn® Sutura PTFE

ELASYN® - SUTURA PTFE PENTRU ZAMBETE FERICITE

Elasyn® este recomandat pentru orice interventie chirurgicala parodontala, grefa osoasa sau implant, sau acolo unde este necesar un material de sutura moale si inert biologic.

Materialul PTFE ofera o gama larga de proprietati, care fac acest tip de sutura alegerea perfecta in chirurgia dentara:

 • Complet neresorbabil;
 • Aderenta bacteriana redusa in comparatie cu suturile multifilament standard;
 • Datorita structurii sale maleabile, imbunatateste manevrarea intraoperatorie si confortul pacientului;

Elasyn® este disponibil in diferite variante de grosime USP, de la 3/0 la 6/0 si diferite combinatii de ace chirurgicale inoxidabile de inalta calitate.

Implantarea suturii Elasyn® determina o reactie inflamatorie minima, normala in cazul utilizarii oricarui alt tip de sutura, urmata de incapsularea treptata de tesut conjunctiv fibros.

Spre deosebire de suturile multifilament, in special cele realizate din materiale resorbabile, Elasyn®  nu absoarbe sangele, saliva, bacteriile si reziduurile alimentare, acest  aspect promoveaza vindecarea rapida si fara reactii tisulare a plagii chirurgicale.

 

 

Elasyn®

Elasyn® reprezinta cu certitudine sutura ideala pentru grefarea osoasa dentara, implantologie sau chirurgia parodontala, intrucat combina toate avantajele oricarui alt tip de sutura chirurgicala ce pot fi conferite utilizatorului final.

Principalele avantaje ale suturii Elasyn®

Elasyn®
 • combina avantajele suturilor resorbabile si neresorbabile;
 • trecere atraumatica prin tesut si reducerea efectului de fierastrau al firului;
 • flexibilitate si manevrabilitate optima;
 • anti-aderent;
 • rezistenta ridicata la tractiune si la rupere;
 • reactie tisulara minima;
 • efect de memorie al firului redus sau inexistent;
 • nu permite proliferarea microbiana in zona plagii;
 • securitate ridicata a nodurilor;
 • indepartare facila a suturii;
 • sutura hidrofoba si oleofoba;
 • sutura inerta din punct de vedere biologic;
 • durabilitate;
 • complet biocompatibil;
 • disconfort redus pentru pacient datorita extremitatii moi

Ce este PTFE?     

Un material incredibil de versatil cu o gama extrem de larga de aplicatii.

Politetrafuoretilena (PTFE) este un material sintetic, un polimer de tip fluoropolimer sintetic, de tetrafluoretilena.

Fiind un material hidrofob si oleofob, cu densitate ridicata si rezistenta la temperaturi inalte, PTFE este un material extraordinar de versatil cu o larga gama de aplicatii fiind probabil cel mai cunoscut pentru proprietatile sale antiaderente.

Numele de marca al compozitiei pe baza de PTFE este Teflon®, o companie spin-off a DuPont ce a descoperit accidental compusul in 1938 (Mr. R. Plunkett) in incercarea de a produce  un nou agent frigorific, clorofluorocarbon.

Materialul PTFE este utilizat in prezent pentru o gama larga de aplicatii atat in domeniul medical dar nu numai:

 • aplicatia majora a PTFE, consumand aproximativ 50% din productie, este reprezentata de izolarea cablajelor in aplicatii aerospatiale si informatice;
 • este utilizat ca strat de acoperire antiaderenta pentru tigai si alte vase de gatit;
 • fiind non-reactiv, partial din cauza rezistentei legaturilor carbon-fluor, este adesea folosit in containere si conducte pentru substante chimice reactive si corozive;
 • cand este utilizat ca si lubrifiant, PTFE reduce frecarea, uzura si consumul de energie al utilajelor;
 • PTFE este utilizat pentru unele tipuri de ata dentara;
 • este utilizat ca material de grefa in chirurgie si ca acoperire pentru catetere;  

Incepand cu anii 1960, PTFE a fost utilizat ca material de sutura chirurgicala. Proprietatile non-reactive ale PTFE l-au facut o optiune atractiva pentru aplicatii chirurgicale, unde suturile sunt in contact cu fluidele corporale care pot provoca inflamatii sau infectii. Suturile PTFE au fost utilizate initial in primul rand in chirurgia cardiovasculara, dar mai apoi au fost utilizate pe scara larga intr-o varietate de specialitati chirurgicale.

Astazi, suturile PTFE sunt considerate a fi o optiune premium in comparatie cu alte tipuri de suturi chirurgicale fiind considerate standardul de aur in chirurgia parodontala, implantologie, extractii dentare.

 

Studii si referinte medicale

„In special, a fost demonstrata aderenta redusa a PTFE in comparatie cu matasea rasucita. Aceasta caracteristica parea sa fie si mai relevanta dupa o sedere mai lunga a materialelor in cavitatea bucala.“

– G La Scala , MM Lleo

Sutura de PTFE (politetrafluoroetilena) este utilizata in stomatologie de mai multe decenii, fiind introdus in jurul anilor 1970 - 1980. Acest tip de sutura s-a dovedit a fi o optiune sigura si eficienta in chirurgia dentara, cu un risc minim de infectie sau inflamatie, existand in prezent mai multe studii (1) si articole medicale (2),(3) ce sustin beneficiile aduse de acest tip de sutura chirurgicala.

„Determinarea experimentala a subliniat ca incarcatura bacteriana totala medie a fost cea mai scazuta pentru PTFE si cea mai mare pentru matase. Rezultatele studiului sunt utile in alegerea unui fir de sutura adecvat in functie de proprietatile mecanice tinand cont de incarcatura bacteriana a locului chirurgical pentru a ajuta la repararea tesuturilor.“

– George Alexandru Maftei & Co

 

 

Prin intermediul unui articol disponibil pe platforma https://www.researchgate.net/ din anul 2019, profesionisti romani in domeniul sanatatii analizeaza proprietatile biomecanice ale suturilor chirurgicale, inclusiv sutura PTFE.

Utilizare in chirurgia stomatologica

ELASYN®, sutura PTFE, reprezinta alegerea perfecta pentru interventiile GBR (Guided bone regeneration), implantologie sau chirurgie parodontala prin prisma faptului ca aceste fire de sutura prezinta o biocompatibilitate remarcabila, o aderenta foarte foarte scazuta a oricarui tip de bacterii sau alti contaminanti, este o sutura usor de gestionat, fara efect de memorie, usor adaptabila, cu noduri stabile ce nu permit pierderea tensiunii initiale in timp, este o sutura moale si confortabila pentru pacient.

Toate aceste caracteristici si beneficii ale suturii ELASYN® ‘’construiesc’’ ZAMBETE FERICITE atat pentru pacient cat si pentru chirurg.

Referinte:

(1) Olivia Pons-Vicente 1, Lidia López-Jiménez, María Angels Sánchez-Garcés, Sergi SalaPérez, Cosme Gay-Escoda. A comparative study between two different suture materials in oral implantology. 2011 Mar;22(3):282-8. PMID: 21039893, DOI: 10.1111/j.1600-0501.2.

(2) La Scala G, Lleo MM. [Sutures in dentistry. Traditional and PTFE materials]. Dental Cadmos [Internet]. 1990 Sep 30;58(14):54–8, 61. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2279592/

(3) Knut N Leknes 1, Inghild Tafjord Røynstrand, Knut A Selvig. Human gingival tissue reactions to silk and expanded polytetrafluoroethylene sutures. 2005 Jan;76(1):34-42. PMID: 15830635, DOI: 10.1902/