Dieta și cancerul  

De ce nutriția contează atât de mult pentru sănătate?

consultation to diet with cancer
Consultă un dietetician pentru o nutriție personalizată

Știm cu toții cât de importantă este o dietă bună pentru un stil de viață sănătos, chiar și în viața de zi cu zi, când nu suntem bolnavi. Fiți atenți la ceea ce mâncați și la nevoile corpului dumneavoastră. Nutrienții potriviți vă ajută corpul să funcționeze optim.

Deci, care sunt nevoile speciale ale corpului dumneavoastră? Pentru majoritatea oamenilor, chiar și atunci când avem în vedere doar stilul de viață de zi cu zi, răspunsul nu este atât de ușor. Iar atunci când corpul dumneavoastră se află deja într-un dezechilibru sau sunteti chiar bolnav, cu atat mai mult trebuie să știți la ce trebuie să fiți atenți.

Recomandările pentru o dietă sănătoasă în cazul în care aveți cancer nu sunt deloc complicate

Cu siguranță ați primit o serie de sfaturi bine intenționate, dar, deoarece opiniile diferă, informațiile pot fi și contradictorii. Majoritatea persoanelor cu cancer se întreabă în cele din urmă: „Ce ar trebui să mănânc de fapt și să nu mănânc în acest moment? Poate alimentația adecvată să-mi accelereze recuperarea? Alimentația greșită îmi poate face rău? În cine să mă încred? Ce sfaturi sunt susținute științific?"

Deoarece cancerul și tratamentele pentru cancer provoacă de cele mai multe ori pierderea în greutate, acum trebuie să acordați atenție la ceea ce mâncați și beți mai mult decât oricând. De ce? Pentru că nevoile nutriționale vi s-au schimbat.

 

Pe scurt: corpul dumneavoastră are nevoie zilnic de un amestec optim de carbohidrați, grăsimi și proteine, precum și vitamine, fibre și oligoelemente. În plus, trebuie să beți suficiente lichide, de preferință apă cu electroliți.  

Practic, o dietă bună în cazul în care aveți cancer:

  • vă aduce suficientă energie (calorii)
  • conține cantitatea potrivită de proteine de care aveți nevoie
  • conține cantități suficiente de vitamine, oligoelemente și acizi grași esențiali (de exemplu, uleiuri de plante și/sau de pește)
  • vă întărește starea generală și vă poate îmbunătăți sistemul imunitar
  • este adaptată la boala dumneavoastră și la tratamentele pentru aceasta
  • este bună și adecvată pentru dumneavoastră.

Un lucru este cert: nevoile dumneavoastră sunt cât se poate de particulare. Intr-o consultație nutrițională veți afla cum să vă planificați mesele pentru a vă satisface cât mai bine nevoile nutriționale personale. 

În cele din urmă, totul este despre dumneavoastră!