Cașexia și Precașexia 

Definiția cașexiei

Woman thinking of cancer cachexia
Stadiile incipiente ale cașexiei (precașexia) sunt adesea invizibile. Pierderea poftei de mâncare poate fi un prim semn.

Cuvântul „cașexie” provine din greaca veche și înseamnă „stare proastă” („kakos” = rea; „hexis” = stare).

Dar, spre deosebire de malnutriție, cașexia este determinată de inflamație și apetitul redus. Aceasta reprezintă o problemă serioasă pentru pacienții cu cancer, deoarece este asociată cu activitatea fizică redusă, afectarea funcțională progresivă și toleranța mai scăzută la tratamentul anticancer.

Prin urmare, este bine să cunoașteți riscul la care sunteți expuși. Dorim să vă sprijinim cu informații prețioase.

Ce este cașexia asociată cancerului?

Astăzi, știm mai multe despre diferitele sale etape. Cașexia este un sindrom complex care afectează metabolismul și este asociată cu boli cronice precum cancerul și alte simptome, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, oboseală sau scăderea forței musculare. Dacă pierderea în greutate apare în combinație cu apetitul redus și inflamația, atunci vorbim despre cașexie. Această afecțiune se caracterizează prin pierderea musculaturii cu sau fără pierderea țesutului adipos și poate progresa în diferite etape - de la precașexie la cașexie. Atunci când bolnavii de cancer sunt afectați, aceasta se numește cașexie canceroasă.

Mai mult decât pierderea în greutate  

Cașexia este foarte frecventă în anumite tipuri de cancer. Ceea ce mulți văd ca un efect secundar minor înseamnă mult mai mult decât o pierdere inofensivă în greutate. Înseamnă o pierdere de energie fizică, o pierdere a forței mentale, o pierdere a calității vieții și o scădere a șanselor de a vă recăpăta sănătatea. Este un sindrom grav, deoarece slăbește întregul organism, din cauza inflamației. Pacienții care suferă de cașexie își pierd în principal mușchii scheletici și masa tisulară.

Cașexia vă poate limita activitatea

Pierderea masei musculare si a forței musculare afectează de obicei activitatea fizică. Grădinaritul, mersul cu bicicleta sau mersul pe jos sunt acum mai dificile și vă puteți atinge limita mai repede. Calitatea vieții vă poate fi afectată negativ. Reducerea masei musculare poate afecta, de asemenea, toleranța și răspunsul la tratament. Dacă și organismul este slăbit de malnutriție, lipsesc resurse importante pentru a combate alte efecte secundare. Acest lucru vă poate afecta direct tratamentul: este posibil să nu se efectueze operațiile necesare sau radioterapia și/sau chimioterapia actuală să fie întreruptă sau continuată doar la un nivel redus.

De fapt, cașexia agravează semnificativ rezultatul tratamentului! Deci, merită să fiți atenți. Deși efectele pozitive ale suportului nutrițional sunt dovedite clinic și bine documentate, gradul de conștientizare este încă în creștere lentă.

Diferențele dintre precașexie și cașexie

Cum se face distincția între cei doi termeni?

Precașexia este un stadiu incipient al cașexiei și precede pierderea involuntară în greutate (și a masei musculare). Deoarece începe cu o scădere redusă în greutate, este ușor să fie trecută cu vederea. Acest lucru înseamnă că este posibil să nu slabiți prea mult la început, dar totuși apar modificări metabolice și inflamații. Precașexia reprezintă un risc pentru cașexie.

Cașexia este un sindrom complex care afectează metabolismul. În primul rând, mușchii și grăsimea se diminuează și apare și inflamația.

Pe scurt

Mecanismul este simplu: atunci când organismul nu poate absorbi suficienți nutrienți (din cauza tulburărilor metabolice sau a unui aport insuficient), rezervele organismului se reduc. Rezultatul este pierderea în greutate și malnutriția. Modificarea greutății poate fi un prim indicator pentru cașexie.

Pierderea în greutate din cauza proceselor metabolice și a inflamației este cunoscută sub numele de cașexie. Dacă este cancerul cauza, se numește cașexie canceroasă. Stadiul preliminar al cașexiei este precașexia.

Ce puteți face pentru a preveni acest risc ?

    Vă rugăm să rețineți: consilierea nutrițională este esențială pentru a vă ajusta dieta la nevoile nutriționale diferite pe care le aveți acum. Medicii dieteticieni/nutriționiștii pot stabili dacă mai aveți nevoie de suplimente nutritive în caz de precașexie sau cașexie.  

Stabiliți-vă o strategie pentru a preveni pierderea în greutate.

Puteți face multe pe cont propriu: fiți activi și atenți. Înregistrați-vă greutatea o dată pe săptămână începând de acum. Dacă este necesar, notați și de ce v-a fost greu să mâncați și să beți suficient. Comunicați-i medicului dumneavoastră toate aceste lucruri.

 

Menținerea unei stări nutriționale optime este o modalitate importantă de a vă susține terapia, pentru a vă îmbunătăți starea generală, calitatea vieții și toleranța la tratament. Pentru a susține eforturile de prevenție a (pre)cașexiei, au fost dezvoltate suplimentele nutritive orale precum Remune™, special adaptate nevoilor pacienților cu cancer.

5 recomandări pentru monitorizarea greutății

example picture malnutrition prevention
Preveniți pierderea în greutate

Malnutriția, precașexia și cașexia reprezintă mult mai mult decât doar numărarea kilogramelor. Cu toate acestea, greutatea dumneavoastră este un indicator decisiv. Dacă vi se pare util, înregistrați cauzele care v-au împiedicat să mâncați și să beți suficient.

Vă prezentăm câteva recomandări pentru monitorizarea greutății:

  1. Încercați întotdeauna să vă cântăriți cu același cântar.
  2. Cântăriți-vă întotdeauna în condiții similare (cu pantofii, îmbrăcați).
  3. Cântăriți-vă întotdeauna în aceeași zi a săptămânii, la aceeași oră (de exemplu, luni înainte de micul dejun).
  4. Dacă este posibil, măsurați-vă masa musculară cu sprijinul unui dietetician/nutriționist sau medic specialist. Puteți utiliza un monitor al compoziției corporale (cum ar fi BIA [analiza impedanței bioelectrice]). Această analiză arată cantitatea de grăsime și masa musculară, în plus față de greutate. Intrebați dacă puteți utiliza această metodă, deoarece folosește impulsuri electrice (de exemplu, nu este potrivită pentru pacienții cu stimulator cardiac).
  5. Spuneți medicului dumneavoastră dacă slăbiți.