Alimentatia pacientilor oncologici

Sfaturi nutriționale pentru bolnavii de cancer

Nutrition in cancer teaser

Când ești diagnosticat cu cancer, o mie de lucruri îți trec prin cap: întrebări, frici, povești, imagini ... Doar termenul „cancer” declanșează un număr infinit de emoții neplăcute în noi. Dar, în cele din urmă, singura întrebare care ar trebui să rămână este: "Ce pot face pentru a trece cu bine prin această perioadă dificila din viața mea?" In primul rând, trebuie să fiți aliatul corpului dumneavoastră, punându-i la dispoziție tot ceea ce are nevoie pentru a lupta cu boala.

Informați-vă și întrebați medicul despre cum puteți să vă alimentați corect.

 

Impactul cancerului asupra obiceiurilor alimentare

Alimentația corectă, în timpul și după tratamentul pentru cancer, vă ajută să faceți față modificărilor, să vă simțiți mai bine și vă conferă rezistență. O dietă sănătoasă presupune consumul adecvat de alimente care conțin substanțele nutritive de bază de care organismul are nevoie (vitamine, minerale, proteine, carbohidrați, grăsimi și apă).
Tratamentele pentru cancer și cancerul în sine pot provoca schimbări care afectează alimentația. Atunci când capul, gâtul, esofagul, stomacul, intestinele, pancreasul sau ficatul sunt afectate de boală, este greu să se asigure necesarul de nutrienți pentru a ramane în echilibru.
Tratamentele oncologice afectează viața de zi cu zi și au impact major, direct sau indirect, asupra obiceiurilor alimentare și a poftei de mâncare.
Deși fiecare tip de tratament anticancer vizează în principal distrugerea sau reducerea celulelor canceroase, corpul dumneavoastră este un sistem complex și va fi afectat de asemenea. Este important pentru dumneavoastră să înțelegeți că efectele secundare fac parte din tratament, dar pot fi adesea tratate sau cel puțin ameliorate.

Pierderea poftei de mâncare este una dintre cele mai frecvente provocări ale cancerului și ale tratamentului oncologic. Cauzele sunt atât boala în sine, cât și efectele secundare fizice - oboseala, durerea sau medicamentele, efecte secundare psihice - stresul, depresia sau anxietatea, precum și reactiile adverse ale tratamentului ales - vărsăturile, greața sau modificări în percepția gustului și mirosului alimentelor.
Poate fi o problemă de doar câteva zile, dar poate persista și pe tot parcursul tratamentului. Cu cât durează mai mult, cu atât este mai mare riscul apariției malnutriției.
Cancerul afectează nu doar organele, ci întregul corp. Tumora în sine poate provoca modificări ale consumului de energie și, de asemenea, poate duce la deficiențe nutritionale, deoarece anumite organe sunt afectate și nu pot funcționa corect.
Când organismul nu poate absorbi suficienți nutrienți (din cauza tulburărilor metabolice sau a aportului neadecvat), rezultatul este pierderea în greutate și instalarea malnutriției sau cașexiei.


 

Cancerul si malnutritia

Când vă gândiți la malnutriție, este posibil să aveți impresia că este doar o problemă în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, în special pentru pacienții cu cancer, malnutriția este o chestiune importantă. Până la 80% dintre pacienții cu diverse tipuri de cancer sunt afectați de malnutriție.

Malnutriția este o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la pacienții cu tumori și poate duce la rezistență scazută la infecții, toleranță scazută la tratament și perioade mai lungi de convalescență.

În plus, malnutriția poate afecta calitatea vieții prin lipsa energiei și a vitalității. Deci, prevenirea malnutriției este cu adevărat esențială pentru tratamentul dumneavoastră.

Spre deosebire de malnutriție, cașexia este determinată de un cumul de doi factori: o stare inflamatorie în organism (cauzată de tumora) și un aport nutrițional insuficient. Cașexia se asociază cu o funcție fizică redusă, afectare funcțională progresivă și toleranță mai mică la tratamentul oncologic.

 

Ce este cașexia cancerului?

Cașexia este un sindrom complex care afectează metabolismul și este asociat cu bolile cronice, cum ar fi cancerul sau alte afecțiuni, și implică pierderea poftei de mâncare, oboseala cronică sau scăderea forței musculare.

Caşexia diferă de înfometarea propriu-zisă (survine atunci când neoplazia generează un sindrom inflamator generalizat) şi doar suplimentarea alimentaţiei nu este modalitate viabilă de a redresa starea pacientului.

Așadar, dacă apare pierderea în greutate în combinație cu apetitul redus și o stare de inflamație in organism, se numește cașexie. Această afecțiune se caracterizează prin pierderea masei musculare cu sau fără pierderea țesutului adipos și poate progresa în diferite stadii - de la pre-cașexie la cașexie. 

 

Mult mai mult decât o simpla pierdere în greutate

Cașexia este foarte frecventă în anumite tipuri de cancer. Ceea ce mulți văd ca un efect secundar minor înseamnă mult mai mult decât o simplă pierdere în greutate. Înseamnă pierderea energiei fizice, pierderea forței mentale, scăderea calității vieții și diminuarea șanselor de a recâștiga sănătatea.

O cercetare publicată în 2015 în Journal of Clinical Oncology a demonstrat că pacienţii cu o greutate stabilă şi un IMC (Indice de Masă Corporală) de 28 sau peste au avut o rată de supravieţuire de aproape cinci ori mai mare decât cei care au pierdut 15% sau mai mult din greutate şi aveau un IMC de 22 sau sub această valoare. Vorbim despre o supravieţuire analizată în cadrul cercetării de 20,5 luni faţă de 4,3 luni.

În plus, cașexia influențează semnificativ rezultatul tratamentului oncologic!

Studiile arată că scăderea în greutate este asociată adesea cu întreruperea tratamentului – un pacient slăbit nu mai face faţă şedinţelor solicitante de chimioterapie sau radioterapie, cu infecţii puternice – un organism malnutrit nu are o imunitate rezistentă, cu reinternări frecvente şi o mortalitate timpurie.

Din cauza constrângerilor de timp, medicii oncologi se concentrează adesea doar pe elementele urgente pentru a-și ajuta pacienții. De aceea, trebuie sa consultați si un medic nutriționist pentru recomandările alimentare.

Deși efectele pozitive ale sprijinului nutrițional sunt dovedite clinic și bine documentate, gradul de conștientizare crește încă lent.

Importanța alimentației adecvate în cancer

O alimentație optimă este esențială pentru vindecare, combaterea infecțiilor și pentru a avea suficientă energie. O dietă sănătoasă conferă rezistență, stare de bine, menține corpul puternic și vă ajută sa faceți față efectelor secundare. Pe termen lung, alimentația sănătoasă susține vindecarea și recuperarea după tratament și scade riscul de boli de inimă, a diabetului de tip 2 și osteoporozei, precum și riscul de apariție a altor tipuri de cancer.

Ce trebuie să includă dieta?

Nutriția în cancer înseamnă o alimentație variată, echilibrată și completă. Este esențial să obtineți necesarul de calorii, proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre și apă.

În timpul tratamentului, este posibil să aveți nevoie de mai multe calorii decat de obicei, pentru a nu pierde în greutate. De aceea aveți nevoie de alimente sau suplimente nutriționale hiper-calorice.

Proteinele sunt esențiale pentru că susțin vindecarea țesuturilor și mențin sănătatea sistemului imunitar. Surse bune de proteine sunt peștele, carnea, ouăle, legumele oleaginoase.

Se pune accent pe proteine în alimentaţia pacientului oncologic pentru că imunitatea este corelată cu masa musculară proteică. În mod natural, un adult poate pierde anual 0,3% din masa lui musculară, parte din procesul firesc de îmbătrânire. Pacienţii care suferă de cancer pot pierde 3,3% din masa musculară în fiecare an. Procesul se numeşte sarcopenie şi poate fi de 10 până la 25 de ori mai rapid la pacienţii care primesc chimioterapie sau radioterapie.

Carbohidrații furnizează energie pentru corp. Alegeți pâinea din cereale integrale, fructele, legumele și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi ca sursă principală de carbohidrați. Este recomandat ca pacienții cu cancer să consume predominant zaharuri naturale, cum ar fi cele din fructe.

Avem nevoie și de grăsimi pentru energie și pentru a absorbi vitaminele și mineralele. Există grăsimi „bune” și „rele”. Grăsimile bune provin în principal din legume, nuci, semințe și pește. Grăsimile sănătoase, cum sunt cele din uleiul de pește, ajută și la combaterea inflamației.

Un aport crescut de acizi graşi omega-3 reduce caşexia, sporeşte greutatea corporală și reduce nivelul proteinelor de fază acută implicate în inflamaţie.

Nu uitați de lichide. Fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de apă. Faceți tot posibilul să beți multă apă și alte lichide în fiecare zi.

Pe langă tratamentele de bază în cancer – chimioterapie, radioterapie, intervenții chirurgicale etc. – sunt necesare și alte tratamente de susținere, cum ar fi psihoterapia sau suportul nutrițional. Există dieteticieni specializați în nutriția oncologică, ce pot oferi planuri personalizate adaptate nevoilor fiecăruia.