O poveste despre angioplastie coronariană

O chestiune de inimă

Cum afectează stenturile şi cateterele cu balon calitatea vieţii

Durere inimaginabilă”, spune Günter Preiss. Locuitorul în vârstă de 82 de ani al Berlinului, nu doar se strâmbă când îşi aminteşte, dar îşi duce involuntar mâna la inimă. Şi nu e de mirare, pentru că acesta este ideea, „chestiunea sa de inimă” care l-a bântuit timp de aproape 30 de ani. Preiss ave 56 de ani când a avut primul atac de cord.

Günther Preiss
Günther Preiss (82), pacient cardiac timp de peste 30 de ani, după una din activităţile sale recreative favorite.

Relatări precum aceasta arată cât de mult sunt afectate vieţile oamenilor de atacurile de cord. Cu toate acestea, este viu şi continuă să beneficieze de progresele medicinei. Stenturile şi cateterele cu balon oferă un tratament mai puţin invaziv, de exemplu.

În centrul atenţiei angioplastiei se află lărgirea vaselor de sânge îngustate cu stenturi şi catetere cu balon, care oferă un tratament cu invazivitate minimă. Stentul în sine nu oferă nicio garanţie că va menţine vasele de sânge deschise şi fluxul sanguin, şi poate cauza chiar îngustarea vaselor de sânge - o restenoză. B. Braun ajută la reducerea riscului de îngustare prin acoperirea stenturilor cu medicamente. Cea mai recentă inovaţie B. Braun în acest domeniu este stentul farmacoactiv fără polimeri denumit Coroflex® ISAR. B. Braun l-a dezvoltat în strânsă colaborare cu Centrul German de Cardiologie din Munchen, Germania.

„Acest produs asigură eliberarea controlată a medicamentului sirolimus pentru prevenirea restenozei. Acoperirea împreună cu medicamentul poate fi absorbită complet în trei luni, ceea ce ar trebui să reducă semnificativ riscul de reacţii inflamatorii ulterioare”, explică dr. Jorge Calisse, care răspunde de dezvoltarea stenturilor la B. Braun Vascular Systems în Berlin. De-a lungul anilor, B. Braun s-a remarcat drept unul din producătorii europeni de prim rang de produse pentru angioplastie intervenţională. Timp de până la douăsprezece luni, pacientul trebuie să ia medicamente care să prevină aglomerarea trombocitelor pentru a se preveni formarea de cheaguri de sânge periculoase în interiorul stentului. Dacă acest tratament este contraindicat, poate avea sens să nu se implanteze pur şi simplu un stent.

Ca alternativă, medicul poate plasa şi umfla cateterul cu balon acoperit cu medicamente SeQuent® Please NEO împreună cu ocluzia vasculară, o altă inovaţie de la B. Braun, de lungul ocluziei vasculare. Suprafaţa balonului eliberează apoi un medicament inhibitor de creştere, obţinându-se vasodilataţia fără implantarea unui stent. Tratamentul se efectuează sub anestezie locală şi pacientul poate părăsi spitalul la scurt timp după procedură. „Este tehnică nechirurgicală cu invazivitate minimă utilizată pentru dilatarea mecanică a vaselor de sânge îngustate sau blocate”, explică dr. Fleck. Tratamentul se efectuează sub anestezie locală şi pacientul poate părăsi spitalul la scurt timp după procedură.