Din viaţa reală, pentru vieţi reale

O privire în culise

Detalii din spatele Raportului anual

Anul trecut, o persoană a fost în centrul atenţiei Raportului anual B. Braun pentru prima oară: Ole, o familie din Bavaria. Anul acesta, este Xiaoqian, o tânără din Shanghai. Conceptul din spatele acestei abordări? Autenticitatea! „Ideea din spatele Raportului anual este urmărirea unei persoane pe parcursul vieţii sale zilnice. O surprindem povestindu-și viața prin amintiri, anecdote și imagini, trecând prin momente obișnuite, dar și prin evenimente majore, ne spune dr. Bernadette Tillmanns-Estorf, Director Comunicare şi Resurse Umane.

Fără personaje imaginare care plutesc prin vieţi de basm

Este o abordare curajoasă, dacă se ia în considerare că un Raport anual tradiţional se referă în general la fapte, cifre şi rezultate financiare. B. Braun evită în mod deliberat să se limiteze la aceste aspecte deoarece: „Esența activităţii noastre corporatiste se referă întotdeauna la oameni, la vieţile şi la sănătatea acestora”, spune Holger Minning, Şef al publicaţiilor corporatiste. De aceea raportul anual nu înfăţişează personaje imaginare care plutesc prin vieţile lor de basm, ci persoane reale, care trăiesc şi bucurii şi necazuri, care suferă pierderi şi depăşesc afecţiuni, fie că sunt proprii sau ale celor apropiaţi.

Focalizarea este întotdeauna pe sănătate şi valoarea vieţii, fără a se evita însă subiectul suferinţei. „Scopul este să se înţeleagă exact prin ce se diferenţiază B. Braun şi ce înseamnă aceasta în termeni concreţi pentru protejarea şi ameliorarea sănătăţii şi a vieţii pacienţilor”, spune Nina Skrzyszowski, manager de proiect la publicaţii corporatiste.

Ştim că succesorul lui Ole nu va avea o sarcină uşoară

Dar cum găsim o persoană dornică să permită astfel de explorări personale şi autentice ale propriei vieţi? „Fără îndoială, trebuie să fie cineva nu doar deschis şi abordabil, ci şi sigur pe propria carieră şi pregătit să discute despre aceasta”, spune Holger Minning.

Ole a întrunit toate aceste precondiţii şi a setat un standard foarte ridicat, nu doar în mică măsură datorită personalităţii sale cordiale şi directe. „A fost clar că succesorul său nu va avea o sarcină uşoară”, spune Minning. Ca rezultat al conceptului general, care va rămâne în vigoare timp de cel puţin trei ani, echipa a ştiut de la început şi Raportul anual 2016 va avea drept subiect pe o tânără din Shanghai. Acest aspect a creat desigur anumite provocări de natură logistică: a trebuit asigurată coordonarea între Melsungen şi Shanghai, precum şi între participanţii interni şi externi la proiect: agenţi, fotograf, echipa video şi colegii de la marketing şi managementul produselor, precum şi de la departamentele ştiinţific şi legal. Toate aceste aspecte au trebuit sincronizate într-un program strâns care nu admitea întârzieri. La urma urmei, data pentru conferinţa de presă cu rezultatele financiare anuale, data publicării Raportului anual, nu este negociabilă.

Întotdeauna la datorie, indiferent de frig, termene limită şi ore suplimentare

„Ca să fiu sinceră, la începutul proiectului mi-am imaginat că va fi mai uşor de creat un protagonist de la zero decât de găsit o persoană în metropola Shanghai a cărei personalitate, atitudine şi valori să corespundă cu adevărat B. Braun şi care să discute subiectul relevant”, îşi aminteşte Nina Skrzyszowski. Şi Holger Minning adaugă: „Să găsim pe cineva ca Xiaoqian, care a fost dispusă să ofere detalii despre viaţa sa într-un mod atât de fermecător şi natural, a fost un noroc şi mi-a depăşit cu mult aşteptările. Aşa cum a fost cazul anul trecut cu Ole, a fost fantastic să colaborăm cu ea. A fost întotdeauna veselă şi dispusă să colaboreze. În ciuda frigului, a termenelor limită şi a orelor suplimentare, prin şedinţe de fotografiere şi filmare. Încrezătoare şi profesionistă, cu o personalitate autentică. Standardul pentru protagonistul din anul următor rămâne ridicat”, spune Holger Minning.

Unde locuieşte acesta sau aceasta rămâne strict confidenţial, deşi se fac deja pregătiri. La urma urmei, echipa se conformează sloganului: După Raportul anual urmează Raportul anual. Cu toate acestea, a avut loc o sărbătorire după publicare. În special, cu două persoane care nu puteau fi mai apropiate de Raportul anual, şi care au venit la Melsungen special cu această ocazie. Una din Bavaria, cealaltă din Shanghai.

Lucru în echipă: (de la stânga la dreapta) Holger Minning şi Nina Skrzyszowski (publicaţii corporatiste) cu protagoniştii Raportului anual, Ole şi Xiaoqian, împreună cu partenerul său Bill.