Terapii Nutritionale  

Diferențele dintre alimente, suplimente și alte forme de nutriție

family eating food including Remune
Îmbogățirea și completarea alimentației este la îndemână.

Ce puteți face dacă nu puteți obține suficiente calorii? Pe parcursul existenței cancerului, aportul suficient de calorii este adesea împiedicat de pierderea poftei de mâncare, modificări metabolice și alte modificări. Tumora în sine sau tratamentele fac ca pacienții să nu mai poată sau să nu mai aibă voie să mănânce adecvat. Măsurile speciale vă pot ajuta să treceți peste această fază.

Consilierea dietetică profesională se recomandă cu insistență pentru toate aspectele unei diete echilibrate și adecvate. Dieteticienii/nutriționiștii și medicii cunosc cel mai bine nevoile dumneavoastră nutriționale și cum să le satisfacă cel mai bine în situația dumneavoastră. Aceștia disting următoarele patru forme de nutriție:

Pasul 1: îmbogățiți-vă mâncarea

Unii pacienți își pot satisface nevoile nutriționale cu alimente normale sau îmbogățite. Unii au nevoie de diete speciale sau de sfaturi nutriționale suplimentare. Puteți, practic, să mâncați orice doriți, și să aveți nevoie doar de mai multe calorii? Atunci, vă puteți ospăta fără să vă simțiți vinovați. Mâncați nuci sănătoase, grăsimi sănătoase precum uleiurile din plante, o bucată suplimentară de unt sau o lingură de smântână.

Pasul 2: plus valoare cu suplimentele nutritive orale

Dacă îmbogățirea meselor nu mai este suficientă, băuturile bogate în calorii și suplimentele nutritive orale (sub formă de lichide, semisolide sau pudră) sunt o opțiune bună pentru a vă satisface nevoile nutriționale de macro și micronutrienți. Aceste suplimente conțin adesea toți nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie. Continuați să mâncați în mod normal în timp ce includeți suplimente. Fie că sunt luate separat sau amestecate în mâncare și băutură, acestea vă oferă putere pe timpul zilei.

Pasul 3: nutriție enterală

Efectele secundare ale bolii sau ale tratamentului pot face ca unii pacienți să experimenteze dureri din cauza mestecatului, răni la nivelul gurii sau gâtului, constricții ale esofagului sau dureri la înghițire. Pacienții cu cancer la cap și gât reprezintă grupul tipic de pacienți pentru nutriție prin tub de alimentare, numită nutriție enterală.

Un tub subțire (tubul de alimentare) se folosește pentru a administra un amestec lichid gata preparat de nutrienți direct în stomac sau intestin. Pentru unii pacienți, nutriția enterală este singura lor sursă de nutriție. Când este folosit exclusiv ca supliment pentru a asigura îngrijirea de bază, puteți mânca și bea în continuare lucrurile care vă plac. Adesea, nutriția enterală este doar o soluție temporară, iar pacienții pot reveni la dieta obișnuită atunci când nu mai sunt constrânși de efecte secundare.

Pasul 4: nutriție parenterală (totală sau suplimentară)

Există situații în care organismul nu poate fi alimentat în mod adecvat prin stomac sau intestin, cum ar fi atunci când există o obstrucție intestinală. Cu nutriția parenterală, tractul digestiv este ocolit cu totul și nutrienții sunt alimentați direct într-o venă (intravenos). Nutriția parenterală este o terapie medicamentoasă și, dacă este indicată, trebuie prescrisă de un medic.

Vă rugăm să rețineți : acestea nu sunt niveluri prin care trec/trebuie să treacă fiecare pacient cu cancer. Mulți se descurcă cu alimente complet normale

 
Nivelurile terapiei nutriționale pot varia în timpul și după tratamentul anticancer.