Diveen®  Fii liberă din nou!

Ce este incontineța urinară?

Incontinenţa urinară feminină este un  fenomen social, cu numeroase şi neplăcute consecinţe psihice şi fizice, el poate marca într-o măsură mai mică şi femeile în perioada fertilă (10%), dar devine o problema reală, în special după menopauză, când aproape jumătate din femei se plang de acest simptom dezagreabil (60% dupa Disfler, 2000). Se apreciaza că 7 milioane de femei suferă de incontinenţă urinară de efort (IUE) în SUA, (Rowe si colab., 1989) şi 4 milioane de femei în Anglia, (Continence Fundation 2000).

Este prin urmare o problemă nu numai medicală, dar şi social-economică.

 

Este caracterizată de pierderea involuntară de urină, fără a simți nevoia de a urina. Se întâmplă, în principal, în timpul unui efort precum tusea, râsul, strănutul sau chiar și atunci când se practică o activitate fizică, din cauza presiunii intraabdominale care crește brusc și generează un vârf de presiune asupra vezicii urinare.
Principalele cauze:

 • Sarcini multiple
 • Nașteri dificile cauzate de greutatea copilului (mai mult de 4 kg la naștere)
 • Un pelvis mic

Cunoscută și ca incontinență imperioasă (de urgență), aceasta este caracterizată de pierderea involuntară de urină, precedată de o nevoie urgentă și incotrolabilă de a urina, rezultând în urinare care nu poate fi amânată.
Principalele cauze:

 • Boli neurologice precum Parkinson sau afecțiuni ale vezicii (pietre și polipi) și infecții ale tractului urinar.

Incontinența urinară mixtă combină două tipuri de simptome. De cele mai multe ori, unul dintre cele două tipuri este mai pregnant decât celălalt pentru pacient.
Principalele cauze:

 • Înaintarea în vârstă
 • Menopauza
 • Obezitatea
 • Constipația cronică
 • Activitatea fizică intensă

Cum se ține sub control incontinența urinară de stres?

 • Exerciţiile musculare pelvine
 • Reduceţi consumul de citrice, cofeină şi condimente
 • Menţineţi-vă o greutate optimă

Soluţii actuale pentru gestionarea incontinenţei urinare de stres:

Exerciţiile musculare pelvine

Exersarea musculară a podelei pelvine, singură sau asociată cu biofeedback sau cu stimulare electrică, poate fi făcută de un fizioterapeut sau de o moașă. Este primul tratament indicat femeilor care suferă de incontinență urinară de stres înainte de a merge la operație. Antrenamentul muscular al podelei pelvine este eficient și, uneori, vindecă pacientul cu scurgeri mici, dar nu este suficient pentru femeile sportive sau pentru femeile care practică activități intense.

Scutece și aleze

Scutecele și alezele sunt disponibile în diferite dimensiuni și forme anatomice, cum ar fi chiloți absorbanți și suprafeţe protectoare pentru saltele, de unică folosință și rezistente la apă (2).

Intervenție chirurgicală

Chirurgia poate fi recomandată de un medic urolog și / sau de un ginecolog. Se poate propune în cazul incontinenței urinare de stres sau în absența ameliorării simptomelor după o recuperare bine dirijată (10-20 sesiuni). Sunt disponibile mai multe metode: benzi sub-uretrale, intervenții pe uretra și vezică urinară, sfincteri artificiali (2).

Și acum Diveen®


Diveen® dispozitivul inovator intravaginal non-chirurgical, discret, complet invizibil, cu o eficiență dovedită clinic în reducerea riscului pierderii urinare, în medie cu 69% (3).

Referinţe:  

1. National Association for continence.org-nafc

2. Rapport sur le thème de l'incontinence urinaire - Pr. F. Haab 2007

3. Cornu J.N et al. 75NC007 device for noninvasive stress urinary incontinence management in women: a randomized contol trial. International UrogynecologyJournal 2012.